Hepatita virală0 Comments

Publicat in:
Etichete: hepatita A, hepatita c, hepatita e, hepatita virală, tratamnet hepatita

Hepatita virală este o inflamaţie a ficatului ce poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri. Infecţiile determină fie hepatită acută, care se poate vindeca în interval de una-două luni, fie hepatită cronică.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp şi are funcţii multiple, inclusiv cea de descompunere a substanţelor toxice. în hepatită, un virus ce pătrunde în organism, determină o inflamaţie a ţesutului hepatic, deseori cu consecinţe grave.
TIPURI DE HEPATITĂ
In prezent se descriu mai multe tipuri de hepatită, unele mai frecvente decât altele. Hepatita A este diagnosticată tipic la copiii din ţările în curs de dezvoltare, iar cele de tip B şi C sunt importante deoarece reprezintă o cauză serioasă de îmbolnăvire şi deces în întreaga lume.

Unele forme de hepatită – A şi E – au durată scurtă de manifestare (sunt hepatite acute). Alte tipuri pot duce, la unele persoane, la leziuni progresive (hepatită cronică) şi pot determina apariţia complicaţiilor, cum ar fi ciroza hepatică şi cancerul de ficat.
HEPATITA ACUTĂ
Hepatita A şi E determină infecţii acute, care, de obicei, nu sunt grave şi nu duc la instalarea unei afecţiuni cronice la nivelul ficatului:

Hepatita A este mult mai frecventă în ţările în curs de dezvoltare, decât în cele occidentale, deşi deseori ea nu provoacă niciun fel de simptome.

In România apar epidemii de hepatită A uneori, în şcoli şi alte instituţii, darîn general, infecţia nu se produce în copilărie. La adulţi, infecţia este mai serioasă, aceştia putându-se îmbolnăvi în timpul călătoriilorîn ţările în curs de dezvoltare, unde pot intra mai frecvent în contact cu virusul.

Hepatita A are o perioadă de incubaţie scurtă, de una până la două săptămâni. Simptomatologia include stare de oboseală, stare de rău şi uneori dureri la nivelul abdomenului, în porţiunea superioară dreaptă, în zona ficatului. Aceste simptome preced deseori instalarea icterului (coloraţia galbenă a pielii şi mucoaselor datorită excesului de bilirubină) şi aceasta este şi perioada când infecţia este contagioasă (se poate transmite la alte persoane).

Icterul dispare în decurs de câteva săptămâni şi vindecarea bolii este completă. Hepatita A nu duce niciodată la leziuni cronice la nivelul ficatului sau la persistenţa virusului în corp. ■ Hepatita E

Hepatita E este asemănătoare cu hepatita A. Tinde să apară în epidemii, în ţările în curs de dezvoltare şi mai rarîn ţările occidentale.

Hepatita E este o boală infec-ţioasă autolimitantă, care, ca şi hepatita A, este rareori gravă. La femeile gravide, totuşi, ea reprezintă un risc major, deoarece poate pune în pericolviaţa, atât a mamei, cât şi a fătului, prin declanşarea unei insuficienţe hepatice acute.

Cauzele Hepatitei Virale

Virusurile hepatice se transmit pe diferite căi:
■    Hepatita A se transmite prin consumul de alimente contaminate cu fecale infectate.
■    Hepatita B se transmite prin contact cu sângele infectat sau prin contact sexual. In ţările dezvoltate aceasta se poate întâmpla prin folosirea de ace contaminate, de către consumatorii de droguri, sau prin contact sexual neprotejat.

Pe plan mondial cea mai frecventă cale de transmitere a infecţiei este cea de la mamă la făt. ■ Hepatita C se transmite de obicei prin sânge infectat, deseori ca rezultat al folosirii în comun a acelor, de către consumatorii de droguri. O parte din cei bolnavi au fost contaminaţi prin produse de sânge, înainte de introducerea metodelor de testare a donatorilor de sânge.

Se crede că, în ţările în curs de dezvoltare, o parte din cazurile de hepatită C au rezultat în trecut, din transmiterea virusului, prin folosirea acelor contaminate în manevre medicale, cum ar fi vaccinarea copiilor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hepatita virală

Lasă un răspuns