Atunci când un pacient semnalează medicului o anomalie la nivelul testiculului, acesta va examina atent pacientul. Tratamentul depinde de ceea ce se descoperă la examinare şi de prezenţa unor simptome asociate.
INFECŢIA
Dacă există semne care sugerează că ar putea exista o infecţie, pacientul este trimis, de obicei, la un medic urolog, pentru investigaţii şi tratament.
ECOGRAFIA
Dacă umflăturile şi nodulii nu se rezolvă cu tratamentul antibiotic, se face un examen ecografic amănunţit.
Ecografia este o metodă de diagnostic nedureroasă, în care se trece peste scrot şi testicule o sondă. Aceasta furnizează imagini din interiorul sacului scrotal, care sunt vizualizate pe un monitor.
ALTE EXAMINĂRI
Dacă ecografia sugerează existenţa unei tumori (reprezentată de o masă închisă la culoare pe ecografie), se trece la efectuarea de investigaţii suplimentare, care să certifice faptul că au apărut sau nu metastaze. Tomografia computerizată (CT) sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET) arată, de obicei, prezenţa eventualelor metastaze.
BIOPSIA
Deoarece există diferite tipuri de cancer testicular, efectuarea unei biopsii, pentru recoltarea de ţesut canceros, în vederea analizelor, este importantă.
Biopsia implică îndepărtarea unei mici porţiuni de ţesut, din zona suspectă, prin efectuarea unei incizii la nivelul sacului scro-tal. Această procedură are loc, de obicei, sub anestezie locală.
Probele de celule obţinute în timpul biopsiei sunt etichetate atent şi trimise la laboratorul de patologie, astfel încât ele să fie analizate sub microscop. Prin studierea lor atentă, se poate preciza natura tumorii. Rezultatele pot fi discutate cu pacientul şi se poate institui tratamentul adecvat.
Celulele canceroase (colorate în imagine în verde şi maro) pot fi identificate, de obicei, sub microscop. Aceste celule au rată rapidă de diviziune şi invadează ţesutul testicular.