Continuare corpul de la A la Z0 Comments

Publicat in:
Etichete: relaxant, relaxare, rem, reparare adn, replicare, respiratie

RELAXANT-Un agent ce reduce tensiunea, în special la nivelul muşchilor.
RELAXARE- Scăderea tensiunii de la nivelul unui muşchi.
RELAXIN- Un hormon secretat de placentă, in ultimele etape ale sarcinii. El relaxează colul uterin şi pregăteşte uterul pentru efectul contractant al ocitocitenei, din perioada travaliului.
REM – Prescurtare a cuvintelor în limba engleză: rapid eye movement [mişcări rapide ale globilor oculari]. REM reprezintă etapa de somn în care muşchii globilor oculari sunt constant în mişcare. Persoanele care sunt trezite în timpul acestei perioade declară că se găseau în mijlocului unui vis.
REMISIE- O îmbunătăţire a suferinţei pacientului, afectat de o boală cronică, cum ar fi scleroza multiplă.
Reducerea dimensiunilor unei tumori canceroase, cu îmbunătăţirea stării pacientului.
RENAL- In legătură cu rinichiul, sau care afectează rinichiul.
RENINA- Enzimă eliberată de rinichiîn fluxul sanguin, atunci când scade tensiunea arterială. Enzima acţionează asupra unui agent numit angiotensină, care produce vasoconstric-ţia vaselor de sânge şi creşte astfel tensiunea arterială.
RENINĂ GASTRICĂ- Enzima ce se găseşte în stomac şi are rol în coagularea laptelui. Ca efect, laptele rămâne în stomac, fiind expus enzimelor cu efect de digestie proteică pe o perioadă de timp cât mai lungă.
REOVIRUS- Un grup de virusuri ARN ce trăiesc la nivelul tractului gastrointestinal, dar nu produc boli specifice.
REPARAREADN- Ansamblu de procese enzima-tice complexe din cadrul diviziunii celulare, care previn apariţia de erori în replicarea ADN-ului. Dacă secvenţa genetică nu este menţinută în mod adecvat, celula poate muri.
REPLICARE- Procesul prin care ADN-ul fabrică o copie exactă a sa, în timpul diviziunii celulare.
REPOLARIZARE- Procesul de revenire a membranei a unei celule nervoase la încărcătura sa electrică normală [de repaus], după transmiterea impulsului nervos. Celula nervoasă devine astfel gata să descarce următorul impuls.
REPRESIE-Procesul de menţinere a gândurilor neplăcute cantonate la nivelul subconştientului.
RESORBŢIE – Reabsorbţia unei substanţe produse în organism, ca de exemplu puroiul.
Pierderea gradată de ţesut sau substanţă din cauza unui proces patologic (de boală], sau ca urmare a desfăşurării proceselor fiziologice (normale] ale organismului – de exemplu reabsorbţia şi regenerarea osoasă constantă de către celulele specializate.

RESPIRAŢIE CHEYNE-STOKES – Este un tip anormal de respiraţie, care are un ritm variabil: în anumite momente frecvenţa respiratorie se accelerează, după care încetineşte până la oprire, apoi se face o pauza scurtă şi ritmul este reluat de la început. Respiraţia Cheyne-Stokes apare când există o disfuncţie la nivelul centrului respirator din creier.
RESPIRAŢIE KUSSMAUL – Respiraţie cu ritm lent, ce apare în stările de acidoză severă. Poate fi semnul unei come hiperglicemice (diabetice), în special la copii.
RESPIRAŢIE PARADOXALĂ – formă de respiraţie care apare la persoanele cu rupturi de coaste, în care toracele se extinde în timpul expirului şi se contractă în timpul inspirului.
RESTAURARE PREVENTIVĂ CU RĂŞINI – Un procedeu folosit în stomatologie, pentru tratarea cariilor incipiente.
RESUSCITARE – Procesul de restabilire a bătăilor inimii şi a respiraţiei la o persoană care a suferit un stop cardiac sau respirator. Printre tehnicile de resuscitare se numără respiraţia gură la gură şi compresiile toracice (masajul cardiac].

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Continuare corpul de la A la Z

Lasă un răspuns