Sindromul mortii subite la sugar0 Comments

Publicat in:


Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) afecteaza aproximativ unul din 2000 de sugari. In cazurile de moarte inexplicabila la sugar este necesar un examen medico-legal, pentru a stabili cauza mortii.Se poate ca aceasta sa fie una evidenta, cum ar fi o afectiune congenitala de inima, dar deseori nu se poate preciza nicio cauza.

Cine este afectat?

SMSS afecteaza copiii in varsta de pana la  ani ( cel mai frecvent intre doua si cinci luni) si apare mai frecvent la baieti decat la fete.Majoritatea mortilor apar in timpul somnului, dar pot sa apara oricand. Copilul poate sa fie avut de curand o raceala sau o infectie de cai respiratorii superioare.

O alta cauza posibila este hipertermia sugarului, din cauza ca acesta este invelit excesiv in patut.Copii care sunt culcati in decubit ventral ( pe burta) sunt mai predispusi la sindromul mortii subite decat cei culcati in decubit dorsal (pe spate).Incidenta SMSS a fost redusa substantial atunci cand parintii au fost sfatuiti sa isi pozitioneze copii  culcati pe spate in timpul somnului.

SMSS poate sa apara in orice familie, dar este mai probabil in familiile cu situatie locativa dificila, in casele in care parintii fumeaza, in cazul copiilor nascuti prematur sau cu o greutate mai mica la nastere si cei proveniti din sarcini multiple.

Sustinerea familiei

Aparitia unei morti subite in familie reprezinta un mare soc pentru membrii acesteia, desi daca li se explica aspectele sindromului in totalitate, acestia reusesc in cele din urma, sa faca fata pierderii.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Sindromul mortii subite la sugar

Lasă un răspuns