Nucile – Hranitoare si Sanatoase0 Comments

Publicat in:


PREPARATELE DIN NUCI – hrănitoare si sănătoase

Pentru că suntem în plin sezon al nucilor, vă oferim în paginile care urmează cateva reţete absolut extraordinare menite nu să vă bucure papilele gustative, cum aţi fi tentaţi să credeţi, fiind vorba de delicioasele fructe de toamnă, ci să vă scape de suferinţe dintre cele mai diverse.

Calmant garantat pentru durerile de stomac

Nucile sunt o importantă sursă naturală de fier, magneziu şi potasiu, uşor asimilabile de către organism.

Din cojile verzi de nuci, recoltate toamna, prin septembrie-octombrie, bunica mea prepara unul dintre cele mai eficiente preparate utile în tratarea bolilor de stomac. Toată viaţa avusese de suferit din pricina stomacului, fusese chiar operată de ulcer în tinereţe, şi în fiecare primăvară şi toamnă se confrunta cu dureri mari pe care însă reuşea să le potolească cu tinctură de nuci verzi.

Nu ştiu de unde avea dansa reţeta, cert este că am descoperit-o de curand printre caietele ei cu leacuri, dulceţuri şi prăjituri şi m-am grăbit să o fac cunoscută tuturor cititorilor dvs. care au probleme cu stomacul şi pancreasul.

lată cum se obţine miraculosul preparat:

– se taie cojile verzi sau chiar nucile verzi întregi, dacă veţi face tinctura primăvara, cu un cuţit de inox, pe un fund de lemn.
– Se pun, apoi, într-un borcan de sticlă, amestecate cu zahăr (un pahar de zahăr la fiecare 10 nuci).
– Apoi, se pune vasul la soare sau într-un loc călduros pentru 10 zile, apoi pentru alte 10 zile la loc întunecos.
– După acest ultim interval se adaugă peste ele ţuică curată, de casă (cate 250 ml la fiecare 10 nuci).

Se lasă la macerat două săptămîni, apoi se strecoară. Se ia cate o lingură de tinctură cu 20 de minute înainte de fiecare masă.

Sirop cu efect tonic

Următorul sirop care se obţine din coji verzi de nuci este un excelent întăritor şi un bun remediu pentru bolile de stomac.

Se toacă trei pumni de coji bine spălate în prealabil, apoi se pun la fiert pentru 10 minute într-un litru de apă. Se adaugă şi trei cuişoare aromate. Se lasă apoi lichidul să se răcească, după care se strecoară şi se amestecă cu un kilogram de zahăr. Se toarnă siropul astfel obţinut în sticle de culoare închisă. Se ia de trei ori pe zi cate o linguriţă de sirop, după mesele principale.

Tinctură utilă în afecţiunile tiroidei

In urmă cu aproximativ cinci ani, am fost diagnosticată cu hipotiroidie. Mă confruntam de mai multă vreme cu o serie de tulburări, pe care le-am pus în primă fază pe seama stresului, a programului încărcat de la serviciu şi de acasă, căci mă simţeam aproape în permanenţă obosită, aş fi dormit încontinuu, memoria îmi juca feste şi îmi era din ce în ce mai greu să mă concentrez.

Ceea ce m-a trimis la medic a fost faptul că începusem să mă îngraş, în ciuda faptului că nu mîncam mai mult sau mai consistent decat o făcusem pană atunci. După mai multe investigaţii de tot felul, am ajuns în ultimă instanţă şi la un endocrinolog care, după un examen amănunţit, mi-a spus că sunt suspectă de hipotiroidie. Analizele specifice, efectuate în laboratorul unui spital de prestigiu din Bucureşti, aveau să confirme bănuiala medicului. Mi-a spus că va trebui ca de-acum înainte să urmez un tratament medicamentos pe viaţă, care să substituie slaba funcţionare a tiroidei. Din păcate, nici după două luni de tratament nu mă simţeam mai bine. Atunci am început să consum, pe langă medicamente, şi tinctură de nuci, despre care auzisem că face bine la tiroidă. Efectele benefice s-au văzut după nici două săptămîni de administrare! De atunci iau în paralel medicaţia şi tinctură şi mă simt excelent.

Preparatul se obţine din pereţii despărţitori dintre miejii de nucă. Se umple o treime dintr-un borcan de 500 ml cu membranele acestea mărunţite, peste care se toarnă, pană la umplere, ţuică. Se lasă la macerat 21 de zile, apoi se filtrează şi se păstrează lichidul în sticluţe mici, de culoare închisă, prevăzute cu dop. Se ia cate o lingură de tinctură diluată în 100 ml apă, cu 30 de minute înainte de masă.

Preparat excelent pentru sporirea rezistenţei la boli

Pană nu demult, stăteam foarte prost cu imunitatea, şi asta pentru că am fost nevoită să iau o perioadă lungă de timp antibiotice de tot felul ca să scap de o infecţie urinară. Această sensibilitate se traducea prin răceli repetate, care se prelungeau şi pană la două săptămani, dureri de cap care mă chinuiau aproape zilnic, oboseală şi somnolenţă, multiple diarei.

Am încercat să repar răul făcut de antibiotice luand suplimente cu minerale şi vitamine, tinctură de echinacea, sirop de cătine şi chiar fermenţi lactici şi drojdie de bere. Fiecare preparat a fost util în felul lui, insă nici unul nu mi s-a părut atat de complex şi totodată bun la gust ca miezul de nucă amestecat cu miere şi stafide. Am luat vreme de trei luni atat eu, cat şi fiica mea în varstă de opt ani, acest preparat şi pot să spun că efectul a fost formidabil. Micuţa a început să mănance mai bine şi s-a îngrăşat chiar cateva kilograme, iar mie mi-a redat pofta de viaţă şi sănătatea pierdute.

Se amestecă un pahar de miez de nucă pisat fin cu 300 g miere curată, o mană de stafide şi una de caise uscate. Se ia cate o lingură de preparat de trei ori pe zi, înainte de masă.

Antitusiv de excepţie

Antitusivele din plante, pe langă faptul că sunt foarte eficiente, nu prezintă nici un efect secundar.

Tusea, indiferent de tipul acesteia, se tratează cel mai bine cu ceai din nuci. Pană să descopăr acest minunat preparat obişnuiam să folosesc şi eu, ca tot omul, atunci cand mă lua răceala sau gripa şi tuşeam de simţeam că mi se dezlipesc plămanii, siropuri de tuse cumpărate de la farmacie sau plafar. Din păcate, absolut nici unul nu şi-a dovedit eficienţa. Astă-iarnă însă am depăşit
recordul: aveam pe noptieră nu mai puţin de patru sticluţe cu siropuri şi picături, iar eu tuşeam de auzeau şi vecinii prin pereţi.

Şi nu fac paradă de cuvinte cand spun asta, căci într-o dimineaţă m-am pomenit la uşă cu doamna care locuieşte în apartamentul de deasupra, care mi-a întins o cană cu ceai şi m-a invitat să-l beau, că nu mai suporta să mă audă tuşind, l-am făcut pe plac, deşi eram foarte indignată că s-a ajuns la o asemenea măsură.

La scurt timp mi-am dat seama că nu mai tuşesc aşa de rau. M-am dus la tanti Geta sa o întreb ce mi-a dat, şi să-mi dea musai reţeta. Mi-a spus că e ceai de nuci şi m-a învăţat cum să-l prepar. Am mai băut încă vreo trei zile la rand şi aşa am scăpat de chinuitoarea tuse.

lată reţeta: se pisează patru nuci întregi (miezul şi coaja) şi se amestecă cu o lingură de fructe uscate de soc. Se fierbe amestecul în 500ml apă, pe foc mic, 15 minute. Se răceşte, se strecoară, apoi se amestecă cu o lingură de miere. Se bea o cană pe zi, în mai multe reprize, pană la eliminarea simptomelor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Nucile – Hranitoare si Sanatoase

Lasă un răspuns