AMIBIAZA – Infectii in corpul umanUn comentariu

Publicat in:


>O invazie de protozoare

Amibiaza este afecţiunea parazi­tară cea mai răspândită în lume: ea afectează 10 % dintre fiinţele umane. Ea trece complet neob­servată, în majoritatea cazurilor, dar poate cauza diaree acută, chiar sechele grave, dacă nu este tratată la timp.

Definiţie

Amibiaza este o infecţie cauzată de un parazit, amiba Entamoeba hysto-lytica, un protozoar, fiinţă unicelu-lară, care se poate închista, formând astfel o sferă, cu un diametru de câţiva microni: chistul amibian. Ingerată, această amibă, care provi­ne din ape dulci şi murdare, trăieşte ca parazit al omului şi se instalează în intestinul gros. Uneori, ea poate reuşi să penetreze peretele intestinal ajun­gând prin sânge la ficat.
Contaminare
► Datele geografice
Amibiaza este prezentă, mai ales, în regiunile cele mai sărace, private de apă potabilă şi de sisteme de canali­zare, şi în zonele în care fecalele umane sunt utilizate în mod obişnuit ca îngră­şăminte. Ea afectează populaţia loca­lă, dar şi călătorii care nu respectă cu stricteţe regulile legate de alimentaţie: boala este contractată prin ingestia de chisturi amibiene prezente în apă, fruc­te sau legume.
> Localizarea organică
Amiba ajunge în intestin, cel mai ade­sea în colon, şi se instalează mai întâi în mucoasă. Astfel, avem de-a face, în 85 % dintre cazuri, cu o infecţie asimptomatică, adică bolnavul este purtătorul parazitului şi este susceptibil să îl transmită, dar nu prezintă semne clinice. Apoi, parazitul se instalează în peretele intestinului gros şi amibiaza se manifestă.
Simptome
► în colon
Boala se caracterizează prin diaree cu sânge, sau prin eliminări numeroase (de la 5 până la 10 ori pe zi) de mucozităţi şi de sânge în fecale (dizinterie amibia-nă), precum şi prin dureri abdominale puternice.
► în ficat
Amibiaza hepatică şi abcesul hepatic se manifestă prin febră, dureri de ficat şi umflarea acestuia. Abcesul se poate sparge, poate comprima vasele sangui­ne sau canalul coledoc.
► în plămâni
Mai rar, amiba se poate instala în plă­mâni, iar în acest caz bolnavul are febră, dureri toracice, respiră şi tuşeşte cu difi­cultate. Este posibil ca el să scuipe o spută maronie, cu o cantitate variabilă de sânge. Excepţional, amibiaza poate antrena formarea abcesului în rinichi sau în creier.
Investigaţiile medicale’
► Sunt de trei feluri:
Există trei examinări medicale principale:
► analiza fecalelor, pentru a se con­stata prezenţa parazitului.
► rectoscopia, examinarea rectului, sau rectosigmoidoscopie (pentru partea ter­minală a colonului), în vederea reperă­rii ulceraţiilor caracteristice amibiazei. ►analiza sângelui, pentru a se consta­ta prezenţa anticorpilor specifici (ami­biaza hepatică sau pulmonară). Ecografia permite localizarea abceselor.
Tratamente
► Amoebicidele
Acestea sunt medicamente difuzibile, sau de contact, care distrug amibele, fie în fază de infestare, fie atunci când chistu­rile sunt deja formate. Totuşi, ele provoa­că efecte secundare: greaţă şi vărsături, migrene etc. în cazul amibiazei hepatice, tratamentul este administrat pe cale intra-venoasă.
► Intervenţiile chirurgicale
Acestea sunt adesea utilizate în cazul abceselor. Bine tratată, amibiaza acută se poate vindeca complet.
Un parazit călător
Ce este o amibă? Un animal format dintr-o singură celulă (protozoar) capabil să se deplaseze cu ajutorul pseudopodelor retractile (prelun­giri ale protoplasmei, un fel de masă vâscoasă din care este forma­tă celula).
Sfaturi practice
Chistul amibian este elementul con­taminant care se transmite prin materiile fecale. Astfel, el poate fi prezent în apă, pe fructele sau legu­mele crude, pe mâini. în cazul în care călătoriţi într-o regiune conta­minată, este, deci, necesar să vă spă­laţii pe mâini, temeinic şi regulat, să beţi numai apă fiartă sau minerală, iar sticla să fie desfăcută în faţa dum­neavoastră, să consumaţi numai fructe şi legume curăţate de coajă, fierte sau spălate cu apă minerală. Este bine să ştiţi că pastilele care se vând în vederea purificării apei nu sunt neapărat eficiente împotriva amibelor.
Medicamente împotriva diareei?
Toate persoanele care călătoresc au în trusa lor de medicamente şi medicamente împotriva diareei. Bineînţeles că este important să le utilizaţi atunci când încep să se mani­feste simptomele. Dar, în cazul în care diareea se instalează şi constataţi prezenţa sângelui în fecale, este indi­cat să consultaţi imediat un medic.
Atenţie la alcool

Vă recomandăm să nu consumaţi alcool în timpul unui tratament împo­triva amibiazei. De fapt, medicamen­tele antiparazitare provoacă un efect „antabuz”, adică atunci când sunt asociate cu alcool antrenează apariţia bruscă a roşeţii, a durerilor de cap, a bufeurilor de caldura, a greţurilor şi a vărsăturilor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

AMIBIAZA – Infectii in corpul uman

Un comentariu

  1. >Cea mai eficienta procedura pentru curatarea colonului este colonhidroterapia. Ea este recomandata atat in problemele de digestie (balonari, gaze, constipatie, etc) cat si in cazul persoanelor care au probleme de greutate dar mai ales are un efect benefic asupra imunitatii si tonusului zilnic. Aceasta procedura se poate face la Maraviglia Salon.Acolo am facut si eu si am fost foarte multumita. Incercati!

Lasă un răspuns