Tratamentul cancerului gastric0 Comments

Publicat in:


Cancerul gastric poate fi tratat prin chimioterapie, radioterapie sau, mai frecvent, chirurgical. Prevenirea bolii depinde de aprofundarea în viitor a cunoştinţelor privind cauzele ei.

Tratamentul cancerului gastric depinde de mărimea tumorii, de localizarea lui si de stadiul cance­rului. Tratamentele pot include intervenţia chirurgicală, chimioterapia sau radioterapia. Pacientul ar putea avea nevoie de o combina­ţie a acestor tratamente.

Cel mai frecvent tratament este cel chirurgical, iar operaţia impli­cată se numeşte gastrectomie. Aceasta poate fi totală (în care se îndepărtează în întregime stoma­cul) sau parţială (numai o parte a stomacului este îndepărtată). După o gastrectomie parţială par­tea rămasă pe loc din stomac este reconectată la esofag şi intestinul subţire. în cazul unei gastrectomii totale esofagul este legat direct la intestinul subţire.

Postoperatoriu

După gastrectomie pacientul este alimentat intravenos, înainte de introducerea pe care orală a lichi­delor şi alimentelor moi. Dacă s-a făcut o gastrectomie totală, paci­enţii nu mai pot absorbi vitamina B12 – care este necesară pentru circulaţie şi sistemul nervos – şi de aceea ei vor avea nevoie de injecţii cu această vitamină pe tot parcur­sul vieţii lor.

Pacienţii care au trecut printr-o gastrectomie totală pot să sufere ulterior de sindromul „dumping”, sindrom care implică greaţă, ame­ţeli şi diaree, la scurt timp de la ingerarea alimentelor. Pentru evi­tarea acestuia medicii sfătuiesc pacienţii să mănânce mai multe mese mici pe zi, să consume ali­mente bogate în proteine şi să evite alimentele ce conţin zahăr.

Există medicamente care ajută la controlarea sindromului dum­ping, dar, de obicei, acesta dispare de la sine, după trei până la 12 luni de la operaţie. în cazul unui mic procent din pacienţii acesta va persista.

Perfuzille intravenoase asigură pacienţilor cu gastrectomie aportul de nutrienţi de care organismul are nevoie pe perioada recuperării după operaţie.

Pacienţii vor trebui hrăniţi prin perfuzii intravenoase, pe o perioadă scurtă după gastrectomie. îndepărtarea întregului stomac sau a unei porţiuni din acesta va afecta capacitatea organismului de a absorb i alimentele, la nivelul tractului digestiv.

Radioterapia

Radioterapia implică folosirea unui fas­cicul de raze X direcţionat către celu­lele canceroase, pentru a preveni creş­terea lor. Ca şi intervenţia chirurgicală, radioterapia reprezintă un tratament local şi direct, ce afectează celulele canceroase numai în zona ţintă.

Alte scopuri ale terapiei

Uneori acest tip de tratament poate fi folosit pentru a reduce durerea sau blo­cajele, în plus, radioterapia este uneori folosită ca terapie secundară operaţiei, pentru a distruge celulele canceroase rămase în organism.

Pacienţii cărora lise face radioterapie pentru cancer trebuie să se prezinte la spital, în ambulatoriu. Terapia se face, de obicei, cinci zile pe săptămână, timp de câteva săptămâni.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tratamentul cancerului gastric

Lasă un răspuns