Cancerul Gastric – Simptome si Tratament3 comentarii

Publicat in:


Una din problemele pe care le pune cancerul gastric este faptul că, dese­ori, nu apare nicio simptomatologie în stadiile de început ale bolii, aşa că în multe cazuri , înainte ca el să fie depistat, s-a şi răspândit în organism. Dacă totuşi simptomatologia apare în stadiile precoce, ea este deseori atât de vagă încât este ignorată de obicei.

Totuşi, cancerul gastric se poate manifesta în următoarele moduri:

■ Lipsa poftei de mâncare;
■ Greaţă şi vărsături;
■ Dureri sau „indigestii” cu locali­zare în abdomenul superior;
■ Slăbiciune şi oboseală;
■ Diaree sau constipaţie;

Greaţa şi vărsăturile sunt cauzate de îngustarea lumenului stomacului, până la oprirea completă a trecerii alimentelor prin el.

Cancerul ulcerat

In cazul în care cancerul s-a ulcerat şi a început să sângereze, pacientul ar putea avea simptomele unei ane­mii – cum este paloarea – respiraţie scurtă şi dureri de cap.

Oboseala este unul dintre primele simptome ale cancerului gastric. Boala mai poate provoca şi pierdere în greutate, sângerări şi anemie.

Diagnostic

Majoritatea diagnosticelor de can­cer gastric sunt puse de către medicul specialist în gastroente­rologie. Medicul de familie poate face analize easy, prin care se poate depista, de exemplu, pre­zenţa anemiei, dar, pentru preciza­rea diagnosticului de most cancers fuel­tric, trebuie făcută cel puţin una din următoarele investigaţii:

Determinarea sângerărilor oculte în scaun – această inves­tigaţie arată prezenţa sângelui în materiile fecale, invizibil cu ochiul liber. Se adaugă o cantitate mică de materii fecale pe un suport spe­cial de hârtie şi se adaugă o sub­stanţă chimică ce evidenţiază prezenţa unei cantităţi oricât de mici de sânge. Totuşi, trebuie menţionat că testul poate fi pozitiv şi în cazul prezenţei sângelui din alte cauze, cum sunt sângerările hemoroidale, aşa încât prezenţa sângelui în scaun nu implică automat exis­tenţa unui cancer.

Teste radiologice – tranzitul baritat al esofagului, stomacului şi intestinului subţire este o inves­tigaţie obişnuită. Pacientul bea o cantitate de bariu lichid (un lichid dens, de culoare albicioasă), care evidenţiază mucoasa gastrică şi prezenţa unor eventuale tumori.

Endoscopia – aceasta este prin­cipala examinare folosită pentru diagnosticul cancerului gastric. Prin cavitatea bucală şi esofag este introdus un tub subţire, for­mat din fibră optică, numit gastroscop. Aparatul permite medicului să vizualizeze interiorul stomacu­lui şi eventualele ulceraţii sau for­maţiuni canceroase.
Tot în cadrul acestei investigaţii se pot recolta mici fragmente din mucoasa gastrică, pentru a per­mite examinarea lor la microscop.

Radiografiile făadorable în timpul tranzitului baritat, pot fi folositoare în stabilirea localizării tumorii gastrice. In acest caz, tumora este localizată la nivelul bazei stomacului (încercuită)

Tadializarea cancerului

Odată ce cancerul a fost diagnos­ticat, pasul următor este repre­zentat întotdeauna de precizarea răspândirii lui dincolo de stomac; aceasta înseamnă că trebuie sta­bilit stadiul bolii. Testele de sta­bilire a stadiului ajută medicii în precizarea faptului că au apărut sau nu metastaze la nivelul fica­tului sau al altor organe situate în apropierea stomacului, de exem­plu la nivelul plămânilor.
Clinicienii pot recomanda efec­tuarea unei ecografii sau a altor investigaţii mai specializate, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanţa magnetică nucleară.

Uneori, precizarea stadiului bolii nu este posibilă până după intervenţia chirurgicală – chirur­gul îndepărtează ganglionii lim­fatici şi poate recolta probe de ţesut din alte zone ale abdome­nului. Aceste probe sunt apoi cercetate, urmărindu-se prezenţa celulelor canceroase – de această precizare depinzând decizia asu­pra tratamentului ulterior.

 

Examenul CT este una din tehnicile de imagistică medicală folosite pentru a determina stadiul în care a ajuns cancerul gastric. Această investigaţie este esenţială pentru determinarea răspândirii cancerului gastric in alte organe.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cancerul Gastric – Simptome si Tratament

3 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns