Sterilizarea la bărbat0 Comments

Publicat in:


Vasectomia implică fie tăierea, fie blocarea tubilor deferenţi, ce trans­portă spermatozoizii din testicule, către uretra situată în penis. Este o procedură minoră, ce se desfăşoară sub anestezie locală, în spital sau într-o clinică de microchirurgie.

Pe pielea de la nivelul scrotului se practică nişte incizii mici, pentru a ajunge la tubi – aceste incizii sunt atât de subţiri, încât ulterior nu este nevoie să fie cusute. Apoi, fie se îndepărtează o mică porţiune din tubi, fie tubii sunt tăiaţi şi capetele sunt închise. Opera­ţia durează în jur de 10-15 minute.

POSTOPERATORIU

Activitatea sexuală poate fi reluată imediat ce bărbatul se simte conforta­bil. Sunt recomandate anumite măsuri de precauţie, pentru a reduce forma­rea vânătăilor şi a umflăturilor local, timp de o săptămână, şi anume evita­rea eforturilor fizice intense şi purta­rea de lenjerie intimă cu susţinere.

Vasectomia nu s-a dovedit a avea nici un efect asupra activităţii sexuale a bărbatului. Deoarece spermatozoi­zii alcătuiesc doar o parte a lichidului de ejaculare (spermă) nu se remarcă o diferenţă vizibilă în cantitatea sau aspectul lichidului de ejaculare.

Avantaje:

■ Eficienţa ridicată;
■ Permanenţa efectului;
■ Nu interfera cu activitatea sexuală;
■ Este simplu şi uşor de efectuat;
■ Nu există riscuri asupra sănătăţii, pe termen lung.

Dezavantaje:

■ implică o mică intervenţie chirur­gicală;
■ Pot să apară la nivelul scrotului vânătăi şi edeme;
■ Ocazional, pot să apară mici sân-gerări, un edem masiv sau o infecţie;
■ Apariţia de granuloame (mici for­maţiuni nodulare, sensibile, la nive­lul testiculelor);
■ Intervenţia nu este eficientă imediat.

CONTROALELE POSTOPERATORII

Este necesar un interval de timp de câteva luni, pentru dispariţia completă a spermatozoizilor. Trebuie colec­tate două probe de spermă, la inter­val de la două până la patru săptămâni între ele, cel puţin până la opt săptă­mâni de la intervenţia chirurgicală. în unele cazuri, dispariţia spermatozo­izilor poate dura şi mai mult. Trebuie folosită o altă metodă de contracepţie până când cele două probe de spermă, recoltate consecutiv, se negativează.

In cadrul operaţiei de vasectomie, se trage în afară un tub deferent, printr-o mică incizie practicată la nivelul scrotului. Tubul este apoi secţionat sau blocat.

Implicaţiile sterilizării

Deoarece este o metodă de contra­cepţie definitivă, sterilizarea este indicată numai acelor persoane care sunt sigure că nu doresc nici­odată să aibă copii sau care nu mai doresc alţi copii. Nu este recoman­dată în cazul:

– Cuplurilor sau persoanelor care nu sunt sigure de decizia luată;
– Persoanelor ce suferă de boli psihice;
– In timpul perioadelor de stres emoţional, în perioadele dificile din cuplu sau în perioadele de suferinţă în urma unei pierderi;
– Existenţei unei afecţiuni gineco­logice sau de urologice, care face ca intervenţia în sine să fie dificilă.

CONSILIEREA

Orice persoană ce se adresează medicului pentru o sterilizare, ar trebui să primească informaţii detaliate şi să fie consiliată. Deşi nu există obligativitatea legală de a obţine şi consimţământul partenerului, mulţi medici preferă să ştie că ambii parteneri sunt de acord cu operaţia. Orice pacient ce cere efectuarea unei sterilizări va semna pentru a-şi da acordul scris în legătură cu intervenţia.

Informarea şi consilierea sunt esenţiale pentru a ca persoanele ce se adresează medicului să afle că există şi alte mijloace de contracepţie pe termen lung. Majoritatea medicilor preferă să aibă consimţământul ambilor parteneri.

Reversia

Deşi sterilizarea este gândită a se face cu caracter permanent, există posibilitatea operaţiei de reversie. Totuşi, această opera­ţie nu este uşor accesibilă şi nu are întotdeauna succes. Reuşita ţine de momentul şi modul în care s-a făcut sterilizarea.

Au fost depuse multe efor­turi pentru a se găsi o modalitate reversibilă de a bloca tubii, cum ar fi folosirea siliconului sau unor metode noi de clampare. Studi­ile sunt încă în derulare.

Unele persoane care au suferit o sterilizare pot dori ulterior o operaţie de reversie. Totuşi, asemenea intervenţii nu au întotdeauna succes.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sterilizarea la bărbat

Lasă un răspuns