Stabilirea sexului la copil0 Comments

Publicat in:


>Decizia privind sexul copiilor cu ambiguitate sexuală este dificilă. Medicii trebuie să se consulte îndelung cu părinţii, pentru a decide ce este mai bine pentru copil.
Managementul adecvat al unui copil cu tulburari de diferenţiere sexuală implicaă abţinerea de la declararea imediată a sexului copilului.

Consilierea

Se va constitui un grup  de medici pediatri, care va include numeroşi experţi specializaţi. Acest grup se va implica în identificarea sexului „cel mai indicat” pentru copilul respectiv, pe baza studiilor genetice şi ecografice. Examenul ecografic va permite vizualizarea organelor interne, ca de exemplu uterul şi testicular necoborâte.
In timpul desfăşurării tuturor acestor investigaţii, părinţii vor trece printr-o multitudine de stări emoţionale, printre care derută, neputinţă, furie şi teamă.
Este o situaţie foarte dificilă, care necesită explicaţii îndelungate şi delicate, discuţii cu părinţii şi totodată consilierea acestora.

Luarea deciziei

Medicii vor avea nevoie de aproximativ două zile pentru a putea ajunge la o decizie privind sexul „mai indicat” pentru copil. Pentru a fi mai uşor pentru toată lumea – şi în special pentru părinţii în cauză – această întârziere nu trebuie să fie mai mare de două zile. Până la luarea unei decizii definitive, nu se vâ emite vreun certificat de naştere.
Pe perioada luării acestei decizii, toate persoanele implicate (inclusiv rudele şi prietenii) se vor abţine de la utilizarea termenilor care fac referire la sex, ca de pildă „el” sau la „ea”, atunci când vorbesc despre copil.

Preocupările părinţilor

Decizia finală privind sexul copilului se face împreună cu părinţii.Aspectele implicate sunt foarte complexe, incluzând statusul cromozomial, genetic, enzimatic, precum şi noţiuni fundamentale de anatomie şi fiziologie umană.
Aceste concepte pot fi dificil de împărtăşit aparţinătorilor. Dar în ciuda tuturor dificultăţilor posibile, personalul medical implicat are obligaţia să îşi comunice argumentele cu cât mai multă claritate şi compasiune.
Studiile genetice sunt utilizate în scopul luării unei decizii asupra sexului cel mai potrivit pentru un copil cu ambiguitate sexuală. Cu toate acestea, decizia finală trebuie să se bazeze pe criterii practice.

Luarea Deciziei Finale

Decizia finală trebuie să se ia pe baza identificării sexului cu care copilul poate fi mai fericit de-a lungul întregii sale vieţi.
Adeseori este recomandat să i se atribuie copilului sexul feminin, deoarece, cu ajutorul chirurgiei plastice femeile cu un aspect sexual incert pot dobândi un aspect exterior normal. Ele ajung de cele mai multe ori să se comporte în societate ca nişte femei absolut normale.
Pe de altă parte este mult mai greu ca un bărbat efeminat să fie transformat într-unul cu aspect normal. De aceea este preferabil ca în unele cazuri, un astfel de copil să fie crescut ca şi fetiţă. Un bărbat efeminat va avea aspectul şi viaţa unei fete şi mai târziu, a unei femei normale (bineînţeles, fără posibilitatea de a avea copii). Aceşti copii vor fi de sex feminin din punct de vedere legal şi acest lucru va reieşi şi din certificatul lor de naştere.
Societatea tratează băieţii şi fetele în mod diferit, încă de la o vârstă foarte fragedă. De aceea este important ca în cazul unor tulburări de intersexualitate, copiilor să li se atribuie sexul cel mai potrivit.
Dacă se ia o astfel de decizie, este foarte important ca orice urmă de ţesut testicular să fie îndepărtată. In primul rând pentru că testiculul poate produce testosteron, care va duce la dezvoltarea unor caractere sexuale masculine (de exemplu pilozitatea facială). In al doilea rând, s-a demonstrat că ţesutul testicular prezent la aceşti copii suferă mai târziu, modificări de tip malign (canceros).
Este posibil ca nou-născuţii de sex masculin cu probleme de ambiguitate sexuală să fie crescuţi ca fiind băieţi. Cu toate acestea, dacă prezintă un penis foarte mic (micropenis) şi se hotărăşte să li se atribuie sexul masculin, tratamentul trebuie instituit precoce, în acest mod, copilul va putea beneficia la vârsta adultă de un aspect exterior aproape normal.

Privirea în perspectivă

Este esenţial ca toate deciziile să fie luate gândind în perspectivă, în funcţie de ce fel de viaţă va avea copilul în viitor şi cum se va adapta în societate. Până la luarea deciziei finale, este recomandabil să se folosească nume unisex, ca Vali sau Alex sau care pot fi modificate cu uşurinţă (ca de exemplu Valentin/Valentina sau Alexandru/Alexandra).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stabilirea sexului la copil

Lasă un răspuns