Sindromul de tunel tarsian – O atletă acuză probleme la un picior0 Comments

Publicat in:


Sophie era pasionată de atletism şi reprezenta universitatea într-un concurs la cursa de 400 de metri; ea se antrena de trei ori pe săp­tămână. La început, a observat că i-au apărut senzaţii de înţepături la nivelul piciorului drept, mai pre­cis la nivelul părţii interne a călcâ­iului, după şedinţele de antrenament.

La scurt timp după apariţia înţepăturilor, s-a asociat şi durere la acelaşi nivel. Aceste probleme au devenit din ce în ce mai supă­rătoare, până când au obligat-o pe sportivă să întrerupă antrenamen­tele. Senzaţiile neplăcute au înce­put să apară şi la mers normal, pe o distanţă nu prea lungă.

Examinarea piciorului

Sophie i-a spus antrenorului de pro­blema pe care o avea iar el i-a suge­rat să consulte un medic. Medicul şi-a pus problema dacă pacienta nu a făcut o fasceită plantară (inflamaţie a ţesutului fibros ce alcătuieşte o fascie la nivelul tălpii piciorului), dar sensibilitatea din zona de sub călcâi sau din talpă era mică şi durerea nu se agrava prinîntinderea tălpii picio­rului. S-a făcut o radiografie, pentru a vedea dacă nu se formase un „pin­ten” osos la nivelul calcaneului, dar radiografia a ieşit normală.

Compresia nervoasă

In final Sophie s-a prezentat pen­tru consultaţie la un medic de medi­cină sportivă, care a observat că exista o uşoară senzaţie de amor­ţeală la nivelul porţiunii interne a călcâiului şi o slăbiciune a contracţiei atunci când pacienta încerca să întindă halucele în interior (mişca­rea de abducţie), îndepărtându-l de laba piciorului.

Medicul a pus diagnosticul de sin­drom de tunel tarsian, care cauza compresia nervului medial plantar (care inervează talpa piciorului) prin îngroşarea ţesutului fibros, la zona de trecere a nervului în spatele por­ţiunii interne a gleznei. Nervul trece printr-un spaţiu comun cu 3 tendoane ale flexorilor ce merg de la gambă către talpa piciorului. Dacă aceste tendoane se inflamează şi se umflă, ele pot exercita presiune le nerv.

Operaţia

S-a efectuat o electromiografie, un test de măsurare a conducerii elec­trice prin nervul plantar medial, şi aceasta a arătat o reducere a func­ţiei de conducere pe nerv. Pen­tru tratamentul acestei probleme, Sophie a fost informată că trebuie să se supună unei intervenţii chirurgi­cale minore, de lărgire a spaţiului ce permite trecerea nervului către regi­une plantară. Sophie a avut o recupe­are bună după operaţie şi a putut să îşi reia antrenamentele şi activitatea competiţională, după o perioadă de şase săptămâni de repaus.

Sindromul de tunel tarsian este rezolvat chirurgical. Această corecţie se face prin lărgirea spaţiului de trece a nervului plantar medial, pe traseul către talpa piciorului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sindromul de tunel tarsian – O atletă acuză probleme la un picior

Lasă un răspuns