Intestinul subtire – Corpul UmanUn comentariu

Publicat in:


Intestinul subtire se intinde de la stomac pana la jonctiunea cu intestinul gros. Este alcatuit din trei portiuni si reprezinta locul principal unde se face digestia si absorbtia alimentelor.

Intestinul subtire este principalul loc unde are loc digestia si absorb­tia hranei. El are o lungime aproxi­mativa de sapte metri la adult si se intinde de la stomac pana la locul unde se uneste cu intestinul gros. Este alcatuit din trei portiuni: duo­den, jejun si ileon.

DUODENUL

Duodenul constituie prima parte a intestinului subtire si totodata par­tea cea mai scurta a lui (aproxima­tiv 25 de cm lungime). El primeste continutul stomacului, odata cu fie­care contractie a peretilor acestuia. Acest continut este amestecat in duoden cu secretiile peretilor duo­denali, secretiile pancreatice si ale vezicii biliare.
Duodenul nu se poate misca, el este fixat pe pozitie, in spatele peritoneului, care este foita de tesut conjunctiv ce captuseste cavitatea abdominala.

IRIGAREA CU SANGE A DUODENULUI

Duodenul primeste sange arte­rial din multiple ramificatii ale aor­tei. Acestea, la randul lor, dau alte ramificatii mai mici, ce asigura iri­garea bogata a fiecarei portiuni din duoden. Reteaua venoasa urmeaza traseul arterelor, intorcand sangele catre sistemul venos port hepatic.

Duodenul este prima parte a intestinului subtire. El are forma de C si este alcatuit, la randul lui, din patru parti.

Structura duodenului

Pereţii duodenali au două straturi musculare, unul cu fibrele dispuse circular şi altul cu fibrele dispuse longitudinal. Mucoasa, stratul care căptuşeşte duodenul, este groasă. Ea conţine numeroase glande, numite glande Brunner, care secretă un lichid alcalin vâscos, ce ajută la tamponarea acidităţii con­ţinutului gastric, odată ce acesta a ajuns în duoden, din stomac.
Mucoasa din prima parte a duo­denului este netedă, dar pe parcurs ea devine plicaturată, formând cute adânci.

In duoden există două straturi musculare. împreună ele produc undele de contracţie cunoscute ca unde peristaltice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Intestinul subtire – Corpul Uman

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns