Celiachia – Complicaţii posibile0 Comments

Publicat in:


>Există o serie de afecţiuni care au o probabilitate mai mare de apari­ţie la persoanele cu boală celiacă. Printre acestea se numără:
■ Limfomul intestinului subţire Reprezintă o tumoră rară a intes­tinului subţire, dar incidenţa sa este estimată a fi de circa 50 până la 100 de ori mai mare la pacien­ţii cu celiachie, care nu recognizeă regimul fără gluten. Riscul este maxim în cazul în care boala celi­acă a fost diagnosticată la vârste mai înaintate. Trecerea la o ali­mentaţie corectă duce la scăderea acestui risc.
■ Osteoporoza
Până la jumătate dintre pacien­ţii cu celiachie pot dezvolta oste­oporoză. Societăţile medicale de gastroenterologie recomandă ca în momentul stabilirii diagnosticu­lui să fie efectuat şi un examen de osteodensitometrie.
Acesta trebuie repetat la vâr­sta de 55 de ani în cazul bărbaţi­lor şi în perioada menopauzei la femei. Pentru reducerea la minimal a riscului de osteoporoză, este esenţial ca pacienţii să res­pecte un regim alimentar strict, fără gluten, să beneficieze de un aport alimentar adecvat de calciu, să nu fumeze şi să evite consumul excesiv de alcool. De asemenea, şi exerciţiile fizice de mică inten­sitate se pot dovedi de ajutor. în cazul femeilor, medicii recomandă fie suplimentele de calciu şi vita­mina D, fie terapia de substituţie hormonală.

Dermatita (inflamaţia pielii) poate constitui rezultatul unei reacţii alergice la gluten. Pielea poate deveni roşie şi pruriginoasă, putându-se chiar descuama şi modifica la culoare.

■ Infertilitatea
Femeile cu boală celiacă netratată pot suferi de infertilitate, pre­cum şi de scurtarea perioadei fer­tile. La aceste femei, menstruaţiile pot apărea mai târziu, iar menopa­uza se poate instala mai devreme decât la restul femeilor.
■ Problemele legate de sarcină Nou-născuţii proveniţi din mame cu boală celiacă netratată, pre­zintă adeseori o greutate redusă la naştere şi perioade reduse de supt la sân. Boala se poate manifesta pentru prima dată în timpul sar­cinii şi trebuie suspicionată întot­deauna când o femeie gravidă pre­zintă diaree şi scădere în greutate. Pierderile repetate de sarcină pot constitui de asemenea un semn de boală celiacă netratată.

zero alimentaţie adecvată, fără gluten, duce la diminuarea efectivă a riscurilor suplimentare. Cu toate acestea, este bine ca înainte şi în perioada sarcinii, femeile cu enteropatie glutenică să ia supli­mente de acid folie.
■ Dermatita herpetiformă Deşi nu reprezintă o afecţiune de lungă durată, acest tip de derma­tita se caracterizează prin apari­ţia unei erupţii cutanate constitu­ită din vezicule care produc mân-cărimi severe. Majoritatea percent­enţilor cu astfel de erupţii pre-zintăînsă numai oformă blândă de boală celiacă.

Osteoporoza afectează până la 50 la sută dintre pacienţii cu boală celiacă. Această boală osoasă poate duce la apariţia de deformări ale coloanei vertebrale, rezultate în urma fracturilor vertebrale.

Urmărirea Periodică şi Îngrijirea pe Termen Lung

Este păcat că mulţi dintre pacienţii cu celiachie nu sunt revăzuţi după stabilirea diagnosticului. Majoritatea ghidurilor de specialitate actuale prevăd ca pacienţii să fie văzuţi cel puţin o dată pe an, cel mai bine de către un nutritionist specializat şi de medicul de familie.
Multe spitale recomandă în prezent ca pacienţii cu boală celiacă să fie monito­rizaţi mai bine de propriul medic, decât să se prezinte în serviciile ambulatorii ale unităţilor spitaliceşti. Consultaţia
La fiecare consultaţie, pacienţii sunt întrebaţi despre regimul lor alimentar şi despre orice probleme legate de acesta. Pacienţii sunt apoi cântăriţi şi li se recol­tează sânge pentru analize, respectiv hemoleucograma şi analiza anticorpi­lor. Aceste teste imunologice sunt foarte utile în evaluarea gradului în care pacien­ţii îşi respectă regimul alimentar, deoa­rece nivelul anticorpilor creşte dacă se ingeră cantităţi semnificative de gluten.
Majoritatea pacienţilor cu celiachie sunt asimptomatici pe parcursul mai multor ani, dar în cazul în care apar epi­soade inexplicabile de diaree, scădere în greutate, dureri abdominale sau ane­mie, chiar în condiţiile admireării stricte a regimului alimentar, este nevoie de un consult de specialitate. Grupuri de susţinere (suport)
în ţara noastră, activează Asociaţia Celiacilor din România, numită Aglu-tena. Prin contactarea acestei asocia­ţii (pe website-ul: www.celiachie.ro), se pot obţine informaţii referitoare la această boală, iar prin intermediul forumurilor se pot face schimburi de experienţă şi de informaţii între pacienţii care suferă de această boală.
De asemenea, în prezent, sunt dispo­nibile pe piaţă, numeroase produse fără gluten, care potfi achiziţionate din maga­zinele specializate sau chiar online.

Urmărirea pacienţilor cu boală celiacă embody şi determinarea regulată a greutăţii corporale. Consultaţia clinicală devine necesară în cazul în care un pacient suferă o scădere ponderală inexplicabilă.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Celiachia – Complicaţii posibile

Lasă un răspuns