Cefaleea – Durerile de capUn comentariu

Publicat in:


Cefaleea – Simptome

Cefaleea, sau durerea de cap, este o suferinţă ce apare,conform studii­lor de cercetare, la aproximativ 80 la sută din populaţie, în fiecare an. Deşi, de obicei, este lipsită de gravitate, ea este frecvent o sursă de neplăcere.

Cefaleea – APARIŢIE

Aproximativ 15 la sută dintre femei şi şase la sută dintre bărbaţi suferă de migrenă, o afecţiune ce e dată de spasmul şi dilatarea în exces a unor artere din creier, urmate de cefalee cu caracter pulsatil, localizată pe o singură parte a capului. In medie, fiecare persoană care suferă de migrenă, este în incapacitate tempo­rară de muncă şase până la nouă zile pe an. Acestea cumulează, în total, un număr de 18 milioane de zile de muncă pierdute în fiecare an, numai din cauza acestei suferinţe.

Simptomele asociate cu migrena includ greaţa. Inainte de debutul cefaleei, poate să apară o senzaţie de avertizare, sub forma unor tulburări vizuale.

Cauzele şi diagnosticul cefaleii

Există multe cauze diferite şi dife­rite tipuri de cefalee. De exemplu, orice infecţie virală se poate aso­cia cu cefalee.

Cefaleea – DIAGNOSTIC

Pentru a putea pune un diagnos­tic medicul va trebui să precizeze anumite detalii privitoare la cefa­lee, cum ar fi momentul apariţiei, localizarea ei exactă, intensitatea, durata şi efectul general.

Cefaleea – CLASIFICARE

Cele mai semnificative tipuri de cefalee pot fi clasificate în urmă­toarele grupe:

Cefalee tensională. Acesta este cel mai frecvent tip de cefalee; ele sunt dureri de cap de intensitate uşoară până la moderată şi se fac simţite pe ambele părţi ale capu­lui. Deseori ele sunt resimţite ca o bandă în jurul capului, ce creează presiune. Cefaleea de acest tip poate dura zile şi se poate agrava pe parcursul zilei.

Cefaleea localizată. Acest tip de cefalee este mai frecvent la băr­baţi. Durerea este puternică şi de obicei unilaterală. Acest tip de cefalee durează, în general, 20-60 de minute şi poate trezi paci­entul de câteva ori, pe parcursul unei nopţi. Durerea de cap se poate însoţi de lăcrimare şi înroşi-rea ochilor, iar nasul poate fi con­gestionat, cu blocarea respiraţiei.

Cefaleea cronică zilnică. Acest tip apare mai des decât două săp­tămâni pe lună. Poate să apară şi cefalee tensinală şi migrenoasă. Ele pot fi asociat cu consumul abu­ziv de tablete ce conţin preparate opiacee.

Migrenele. Acest tip de cefa­lee apare în crize, ce durează 4-72 de ore. Crizele pot fi precedate de o aură şi sunt descrise ca fiind de intensitate moderată până la severă. Pacientul simte o durere cu caracter pulsatil pe o singură parte a capului şi poate acuza şi greaţă şi vărsături. Migrenele pot fi agravate de expunerea la lumină, zgomot sau de activităţile zilnice obişnuite.

La bărbaţi, cefaleea localizată pare a fi mai frecventă decât la femei. Acest tip de cefalee se poate manifesta prin dureri puternice, ce durează până la 60 de minute.

Afectiunile Grave

Persoanele cu dureri de cap per­sistente îşi fac griji, în legătură cu cauzele grave posibile ale cefaleei, cum ar fi o hemoragie cerebrală sau o tumoră.

Semnele ce ar putea semnala aceste afecţiuni grave sunt:

Vărsăturile ce nu duc la amelio­rarea cefaleei.
Tulburări neurologice (inclusiv crize de convulsii). Alte semne ce pot fi cauză de îngri­jorare privind durerile de cap sunt:
Durerile de cap persistente la copii.
Durere la atingerea zonei tâm­plei, care poate fi un semn de arte­rită temporală (inflamarea unui vas de sânge la nivelulzonei de deasu­pra urechii). Acest tip de afecţiune răspunde invariabil la tratamentul cu corticosteroizi.

Migrenele se manifestă prin durere cu caracter pulsatil, pe o parte a capului; zona colorată în roşu arată modelul tipic de localizare a acestui tip de cefalee.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cefaleea – Durerile de cap

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns