Apendicele – Corpul UmanUn comentariu

Publicat in:


>Apendicele este un diverticul muscular îngust, ce se formează din cec. Are, de obicei, o lungime cuprinsă între 6 şi 10 cm, dar poate fi şi mai scurt sau mai lung de atât.

Apendicele vermiform (sau „în formă de vierme”) este legat de cec, în zona unde începe intesti­nul gros. Pereţii apendicelui con­ţin ţesut limfatic, ţesutul limfatic al apendicelui şi acela din pere­ţii intestinului subţire protejează organismul de microorganismele din tubul digestiv.

STRATUL MUSCULAR

în timp ce stratul muscular lon­gitudinal din pereţii intestinu­lui gros este dispus sub formă de trei benzi – denumite taeniae coli – la nivelul apendicelui există un strat muscular complet. Aceasta deoarece cele trei benzi muscu­lare converg la baza apendicelui şi fibrele lor se unesc, acoperind întreaga suprafaţă.

PERITONEUL

Apendicele este înfăşurat într-un strat peritoneal, ce formează o cută între ileum, cec şi prima parte a apendicelui. Această cută este cunoscută ca fiind mezoa-pendicele.

BAZA APENDICELUI

Baza apendicelui, acolo unde acesta se formează din cec, este de obicei fixată. Corespunzător zonei de la suprafaţa abdomenului se găseşte punctul McBurney.


Poziţia apendicelui
Deşi baza apendicelui este de obi­cei fixată, capătul distal este liber şi poate să stea în diferite poziţii.

POZIŢII OBIŞNUITE

Cea mai obişnuită poziţie este ce a retrocecală, în care apendicele o ia în sus, pentru a se poziţiona în spa­tele cecului.
în alte cazuri, apendicele poate fi situat în vecinătatea ileumului terminal, sau se proiectează în jos, în pelvis.

POZIŢII NEOBIŞNUITE

în mod neobişnuit, cecul poate fi situat anormal de sus sau anormal de jos, ceea ce va face ca şi apendi-cul să fie într-o poziţie neobişnuită.

APENDICITA

Poziţia apendicelui este impor­tantă în stabilirea diagnosticului de apendicită, care apare atunci când apendicele se inflamează şi se edemaţiază. Durerea şi sensibi­litatea pot fi simţite în diferite regi­uni ale corpului, în funcţie de pozi­ţionarea apendicelui.
Această poziţionare diferită poate crea confuzii: atunci când apendi­cele este situat în pelvis simptoma­tologia poate fi asemănătoare cu cea din infecţia tractului urinar.

Există numeroase poziţii pentru apendice. Modul în care acesta este poziţionat va determina locul de apariţie a durerii şi zonei de sensibilitate la palparea perteleu8i abdominal, atunci când apendicele se inflamează.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Apendicele – Corpul Uman

Un comentariu

  1. >exact asa am patit eu…am avut diagnostic de ocluzie….si apendicul era pe pelvis…..lipsa de experienta adica o ecografie inutila si nu tomograf…..putina experienta a medicilor din UPU….care m-au trimis acasa…unde am facut peritonita generalizata….

Lasă un răspuns