Afecţiuni frecvente la nivelul aparatului reproducător masculin0 Comments

Publicat in:


>Există o serie de boli care pot afecta aparatut reproducător masculin şi care pot duce la incapacitatea unui bărbat de a putea avea un contact sexual sau de a se reproduce.

IMPOTENŢA

Impotenţa reprezintă incapaci­tatea obţinerii sau a menţinerii erecţiei în cursul actului sexual. Reprezintă o problemă des întâl­nită şi supărătoare, care afectează numeroşi bărbaţi într-un anumit moment al vieţii lor.
Impotenţa poate surveni la orice grup de vârstă şi mulţi dintre băr­baţi vor avea mari ezitări înainte de a discuta această problemă cu medicul lor. Cele mai obişnuite cauze de impotenţă legate de stilul de viaţă sunt oboseala, suprasoli­citarea şi stresul. Printre cauzele fizice se numără efectele secun­dare ale medicamentelor, circu­laţia deficitară şi ineficienta val­velor care împiedică penisul să se umple cu sânge.
Indiferent dacă este vorba de cauze fizice sau psihologice, există numeroase opţiuni de tratament disponibile, astfel încât majorita­tea bărbaţilor vor putea redobândi capacitatea de erecţie în urma tra­tamentului.

NUMĂRUL SPERMATOZOIZILOR

Există un număr de bărbaţi al căror lichid seminal nu conţine sperma­tozoizi – situaţie denumită azo-ospermie. Aceasta poate fi cauzată de un blocaj fizic al tubilor care fac legătura dintre testiculi şi vezicu­lele seminale, împiedicând ajun­gerea spermeiîn lichidul seminal.
In alte cazuri muşchii care pom­pează sperma prin penis pot să nu funcţioneze în mod eficient. Poate exista o insuficienţă testiculară primară care înseamnă că testi­culele nu produc spermă sau, în cazuri mai rare, un dezechilibru hormonal.
Defectele în formarea spermatozoizilor pot duce la anomalii de structură (ca în imaginea alăturată) sau la diminuarea motilităţii. Astfel de spermatozoizi nu pot fecunda un ovul.

In multe dintre cazuri, cauza infertilităţii este reprezentată de reducerea numărului de sperma­tozoizi loligospermie). Această pro­blemă se datorează frecvent unei afecţiuni denumite varicocel – o aglomerare de vene dilatate, simi­lare venelor varicoase, la nivelul scrotului. Varicocelul poate fi tratat cu succes pe cale chirurgicală.
Numărul de spermatozoizi al unui bărbat poate fi scăzut din cauza stresului, a fumatului, a con­sumului excesiv de alcoo.şi a trata­mentului medicamentos. Infertili-tatea poate rezulta şi din cauza unei cantităţi insuficiente de spermă.

AFECŢIUNILE PROSTATEI

Prostata are rol în secreţia unui lichid care neutralizează acizii prezenţi în vagin şi menţine vita­litatea spermatozoizilor ajunşi la nivelul aparatului genital feminal. Această glandă se poate infecta sau mări de volum. Bolile prosta­tei reprezintă o cauză frecventă de apariţie a problemelor urinare la bărbaţii în vârstă.

In această imagine este vizibil un varicocel (aglomerare de vene varicoase în jurul unul testicul) (de culoare roşie). Acesta determină creşterea temperaturii la nivelul scrotului, care afectează negativ producţia de spermă.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Afecţiuni frecvente la nivelul aparatului reproducător masculin

Lasă un răspuns