Vascularizatia stomaculuiUn comentariu

Publicat in:


>Stomacul este irigat de o reţea bogată de vase de sânge provenite din diverse ramificaţii ale trunchiului celiac.

Vasele care irigă stomacul sunt:
■ Artera gastrică stângă – ramură a trunchiului celiac
■ Artera gastrică dreaptă – ia naş­tere din artera hepatică (o ramură a trunchiului celiac).
■ Artera gastroepiploică dreaptă – ia naştere din ramura gastroduo-denală a arterei hepatice.
■ Artera gastroepiploică stângă -ia naştere din artera splenică.
■ Arterele gastrice scurte – iau naştere din artera splenică.

VENE Şl LIMFATICE

Venele gastrice însoţesc variatele artere gastrice. Sângele venos de la nivelul stomacului ajunge în cele din urmă în sistemul venos port, care transportă sângele în ficat, înainte ca acesta să se întoarcă la inimă.
Limfa colectată de la nivelul pereţilor stomacului este drenată prin vasele limfatice în numeroşi ganglioni limfatici situaţi în gru­puri, de-a lungul micii şi marii cur­buri. Ea ajunge ulteriorîn ganglionii limfatici celiaci.
Stomacul se poate dilata mult pen­tru a cuprinde alimentele ingerate. Deoarece este fixat numai la capătul superior şi la cel inferior, poate pre­zenta variaţii considerabile de pozi­ţie, mărime şi formă.

Forma şi Poziţia Stomacului

Stomacul Normal are forma unui sac alungit a carui marime si forma variază în funcţie de poziţia oului şi gradul de umplere, pot fi influenţate şi de restul ţinutului abdominal, aşa cum itâmplă de exemplu în cazul i sarcini

Când stomacul este activ, iar tonusul său muscular ridicat, poziţia sa este mai înaltă şi mai orizontalizată. Acest lucru se întâlneşte şi la persoanele scunde şi îndesate. Când există o activitate musculară mai redusă, stomacul se poate alungi în jos.

Stomacul poate depozita până la trei litri de alimente şi se poate întinde în jos, ajungând chiar şi sub nivelul ombilicului, mai ales după o masă deosebit de copioasă. Stomacul poate dobândi o formă definitiv alungită, ca urmare a exceselor alimentare.

Sarcina va determina împingerea stomacului în sus, care capătă o poziţie mai orizontalizată şi chiar va afecta capacitatea sa de umplere. De aceea femeile gravide tind să mănânce mai puţin şi mai des şi sunt mai predispuse la arsuri (pirozis).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vascularizatia stomacului

Un comentariu

  1. >mara suge pula ca nu mananca iaurt

Lasă un răspuns