Stomacul uman0 Comments

Publicat in:


>Stomacul reprezintă o porţiune dilatată a tubului digestiv, unde ajung alimentele înghiţite de la nivelul esofagului. Acestea sunt depozitate aici înainte de a fi propulsate în intestinul subţire, pe măsura continuării digestiei. 

Stomacul reprezintă un sac muscu­lar distensibil, căptuşit de o mem­brană mucoasă. Este fixat în două puncte: în partea superioară, la nivelul orificiului esofagian şi în por­ţiunea iniţială a intestinului subţire, aflată la capătul său inferior. Intre aceste două puncte, stomacul este mobil şi poate varia ca poziţie.

MUCOASA GASTRICĂ

Când este gol, mucoasa care căp­tuşeşte stomacul formează nume­roase cute, sau falduri, care se întind între cele două capete ale sto­macului.
Pereţii stomacului sunt asemă­nători cu alte porţiuni ale intestinu­lui, dar prezintă şi unele diferenţe:
■ Epiteliul gastric – reprezintă un strat de celule care căptuşeşte sto­macul; conţine numeroase glande care secretă mucus protector şi altele care produc enzime şi acid, prin care se începe procesul de digestie.
■ Stratul muscular – acesta pre­zintă pe lângă fibrele obişnuite lon­gitudinale şi circulare, şi un strat miscular intern oblic. Această dis­poziţie a fibrelor musculare facili­tează amestecarea alimentelor în stomac, înainte de expulzia lor în intestinul subţire.

REGIUNILE STOMACULUI

Stomacul prezintă patru porţiuni şi două curburi:
■ Cardia
■ Fundul sau fornixul
■ Corpul
■ Regiunea pilorică – porţiunea de evacuare a conţinutului gastric
■ Mica curbură
■ Marea curbură.

Jonctiunea Gastroesofagiana

La capătul inferior al esofagu­lui, epiteliul, sau stratul de celule care formează mucoasa, setrans-formă dintr-unul scuamos multistratifîcat,în celspecific mucoa­sei gastrice, sub forma unei jonc­ţiuni în formă de zig-zag.

LIGAMENTELE DE SUSŢINERE

Esofagul şi porţiunea superioară a stomacului sunt fixate de dia­fragm prin ligamentele frenoeso­fagiene. Aceste ligamente reprezintă nişte prelungiri ale fasciei, ţesutul conjunctiv care acoperă suprafaţa diafragmului.

SFINCTERUL FIZIOLOGIC

La capătul superior al stoma­cului nu există o valvă distinctă care să controleze trecerea ali­mentelor. Cu toate acestea, fibrele musculare diafragmatice din vecinătate acţionează astfel încât conductul esofagian să fie ţinut închis, cu excepţia momen­tului în care este străbătut de un bolus alimentar (masă de ali­mente omogenizată cu salivă).
Aceste fibre reprezintă sfinc­terul esofagian fiziologic, care este străbătut de esofag.

Tubul muscular al esofagului se continuă cu stomacul situat imediat sub diafragm. La acest nivel, conţinutul esofagian pătrunde în stomac

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stomacul uman

Lasă un răspuns