Sexul Femeiesc – O succesiune de cicluri0 Comments

Publicat in:


>      Functionarea aparatului genital feminin este organizata in stransa legatura cu functia sa de baza, aceea de perpetuare a speciei, care se deruleaza in trei etape: fecundarea, destatia si alaptarea. Spre deosebire de barbat, perioadele de fecunditate ale femeii sunt limitate: cateva zile pe luna ( cu exceptia perioadelor de sarcina ) timp de 30-35 de ani in medie.
       Ciclul ovarian
     Fiecare femeie poseda la nastere aproximativ 700 000 de celule germinale, repartizate intre cele doua ovare, dintre care doar mai putin de 500 vor ajunge la maturitate, incepand cu varsta pubertatii. Ciclul ovarian guverneaza eliberarea de ovule, celulele sexuale ale femeii. Aceasta se desfasoara in trei faze.
     Faza foliculara 
   Din prima pana in cea de-a zecea zi a fiecarui ciclu, doi hormoni hipofizari, numiti LH (hormon luteotrop) si FSH (hormon stimulator al foliculilor), stimuleaza maturarea unui folicul primordial (uneori mai multi, ceea ce da nastere la sarcini multiple), aflat in stare latenta intr-unul din ovare, inca de la nastere. Acesta se transforma in folicul primar, mai mare, deoarece celula germinala, sau ovocitul, se inconjoara de celule foliculare care formeaza in jurul ei o cavitate plina cu un lichid translucid. In acest stadiu, ovocitul poseda inca 46 de cromozomi.
    Faza ovulatorie 
   Incepand cu cea de-a zecea zi si pana in cea de-a paisprezecea zi, cavitatea foliculara se umfla si incepe sa devina proeminenta la suprafata ovarului. Fiecare folicul matur atinge astfel un diametru de pana la 2,5 cm. Apoi, el sfarseste prin a exploda, eliberand ovulul care cade in pavilionul trompei lui Fallope, inainte de a-si incepe migrarea spre uter. Aceasta expulzare, sau ovulatie este adesea resimtita de catre femeie ca un junghi dureros. Ovulul, in acest stadiu, are inca acelasi numar de cromozomi, dintre care jumatate sunt pregatiti pentru a fi eliminati.
    Faza luteala
   Imediat dupa ovulatie, centru foliculului se umple cu sange si se cicatrizeaza. Celulele peretelui sau formeaza o glanda noua, corpul galben, care incepe sa secrete mult progesteron si putine estrogen. In cazul in care ovocitul este fecundat si debuteaza o sarcina, corpul galben ramane activ pana in momentul in care placenta este functionala. In momentul in care ovocitul primeste cei 23 de cromozomi ai spermatozoidului, ovulul expulzeaza 23 de cromozomi din propriul depozit, pentru a mentine un numar constant de cromozomi.
  In caz contrar, corpul galben degenereaza dupa zece zile si formeasaza o cicatrice pe ovar.
     Ciclul menstrual
  In timp ce ovarul se supune propriului sau ciclu, uterul se pregateste pentru o eventuala sarcina si se supune ciclului menstrual. Acesta apare la pubertate, odata cu primele menstruatii, si se termina la menopauza.
     Menstruatia
   In primele patru sau cinci zile ale ciclului, uterul elimina o mucoasa, sau endomentru, dezvoltata in timpul ciclului precedent. Aceasta eliminare, insotita de sange, reprezinta menstruatia.
    Proliferarea
   Intre a cincea si a paisprezecea zi, sub influenta hormonilor hipofizari, uterul reconstituie o mucoasa care se ingroasa si se pregateste sa primeasca un ovul fecundat.
    Faza de secretie
   In cazul in care ovulul este fecundat, implantarea oului, care se produce in aproximativ 6 zile dupa fecundatie, gaseste un teren propice, cu o mucoasa bogata in vase sanguine, care transporta elementele nutritive generale. In caz contrar, scaderea hormonilor corpului galben la sfarsitul ciclului, declanseaza eliminarea mucoasei uterine si inceputul menstruatiei urmatoare.
     Durata unui ciclu
   Un ciclu menstrual dureaza in medie 28 de zile, cu ovulatie, care are loc in cea de-a paisprezecea zi. Dar sunt posibile si cicluri mai scurte (21 de zile) sau mai lungi (pana la 40 de zile), iar acestea sunt normale atata timp cat sunt regulate. Indiferent de durata ciclului, ovulatia se produce aproximativ 14 zile inainte de menstruatia urmatoare.
    

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sexul Femeiesc – O succesiune de cicluri

Lasă un răspuns