Mituri despre digestie … Stiati ca?3 comentarii

Publicat in:


Stiati ca… Unele probleme precum balonarea, arsurile gastrice si ulcerul, sunt adesea gresit intelese?

Pentru a putea trata corect, dar si pentru a evita disconfortul abdominal ar trebui sa stim ce anume il cauzeaza si cum functioneaza procesul de digestie.

Arsurile gastrice, durerea de stomac, balonarea sau gazele aparute dupa o masa copioasa sunt neplaceri pe care oricine ar vrea sa le evite. Insa pentru a  putea face acest lucru, este bine sa cunoastem cauzele reale care duc la aparitia lor. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri despre sistemul digestiv si despre modul in care acesta functioneaza.

„Digestia se face exclusiv in stomac”
FALS. Digestia se desfasoara atat in stomac, cat si in intestinul subtire, iar alimentele nu sunt digerate in ordinea in care sunt ingerate „Procesul de digestie inseamna prelucrarea alimentelor cu ajutorul enzimelor aflate in secretiile digestive.Atat digestia cat si absorbtia se desfasoara in principal la nivelul intestinului subtire. Aici are loc procesul de digestia sub actiunea sucului pancreatic, a celui biliar si a sucului intestinal.

„Balonarea poate fi pusa pe seama dietei”

ADEVARAT. Atunci cand alimentele sunt digerate de intestine si interactioneaza cu flora intestinala, se creeaza o acumulare de gaze si apare balonarea. Acest proces este influentat de ceea ce mancam. Printre alimentele care favorizeaza aparitia balonarii se numara fasolea,ovazul, mazarea si citricele. Fibrele insolubile, cele care nu se dizolva in apa si nu sunt digerate deloc, pot combate balonarea. Ele pot fi asimilate prin consumul de paine integrala, cereale, sfecla si morocovi „Pentru a avea o digestie buna, trebuie sa avem o alimentatie corecta, fara abuzuri, si sa renuntam la fumati si la alcool”.

„Consumul de alimente iuti duce la ulcer”

FALS. Principalele cauze de aparitie a ulcerului gastric sunt infectia cu Helicobacter pylori si administrarea incorecta si pe termen lung a medicamentelor contra durerii, cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene. Consumul de alimente iuti si stresul pot agrava simptomele ulcerului, dar nu sunt factori determinanti in aparitia bolii.

„Grasimea abdominala provoaca arsuri gastrice”

ADEVARAT. Grasimea in exces de pe aceasta zona exercita o presiune asupra organelor interne, inclusiv asupra stomacului,iar refluxul gastroesofagian care provoaca arsurile poate fi o consecinta. Slabind chiar si un kilogram, volumul abdomenului scade si se reduce si refluxul acidului gastric in esofag.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Mituri despre digestie … Stiati ca?

3 comentarii

  1. >e bine dar cred capot fi puse mai multe informatii despre corpul uman ceva despre plamani nu stiu dar sa fie mai mult mi se pare interesant si as vrea sa aflu cat mai multe

  2. >va urez succes in postarea informatiilor

  3. >Informatii vor aparea saptamanal despre corpul uman si anatomia lui. Ramaneti viziator fidel site-ului!

Lasă un răspuns