Dorinta,pofta (craving) de tutun …Stiati ca ?0 Comments

Publicat in:


Verbul din limba engleza to crave inseamna ,, a avea o mare dorinta”. In contextul tabagismului, este vorba despre o dorinta compulsiva de a consuma tutun dupa cateva luni de abstinenta (uneori chiar ani). Statisticile arata ca 50% dintre fostii fumatori se confrunta cu aceasta la 6 luni dupa ce s-au lasat de fumat.

Rata de recidiva

Este foarte mare, in jur de 80% dupa 6 luni de abstinenta. Ricidivele sunt, in general, declansate de stres, emotii si sunt facilitate de prezenta tigarilor si prin preajma (prezenta fumatorilor in anturaj). Dupa fiecare recidiva, dependenta se instraleaza mai repede.

Autotitrarea

Tigarile slabe, care contin mai putin gudron si nicotina, nu prezinta un interes ridicat, avand in vederre faptul ca fumatorul isi schimba modul de a fuma (el ”trage din tigara” mai tare) si mareste numarul tigarilor zilnice pentru a putea atinge si a mentine nivelul de nicotina din organismul sau. Acest proces se numeste ”autotitrare”

Expunerea in timpul sarcinii

Tutunul traverseaza bariera placentara si are efecte negative cunoscute asupra fatului (pilozitatea, greutatea mica, etc.). Totusi, nu se stie daca copii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt mai expusi la dependenta de tutun comparativ cu ceilalti.

A fuma pentru a slabi

In medie, fumatorii cantresc cu intre 3 si 5 kilograme mai putin decat persoanele care nu fumeaza, in timp ce persoanele care se lasa de fumat  se ingrasa intre 2 si 10 kg. Acest lucru nu se intampla din cauza opririi consumului de tutun, ci din cauza substituirii acestuia cu diverse alimente, in special dulciuri.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dorinta,pofta (craving) de tutun …Stiati ca ?

Lasă un răspuns