Ce trebuie sa faci ca sa nu te expui arteritei?0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimentatie, arterita, boala, cauze, gratar, nuci, preventie, simptome

Una dintre afectiunile care fac mari probleme oamenilor este arterita, aceasta fiind o boala vasculara datorata restrangerii si chiar blocarii circulatiei sangelui in picioare.

Aceasta boala afecteaza in acest moment in intreaga lume circa 220 de milioane de persoane. O mare parte a celor afectati de arterita, numita si arterita obliteranta a membrelor inferioare traiesc in tari in curs de dezvoltare.

Arterita

Arterita

Medicii sustin ca aceasta afectiune vasculara periferica este, de fapt, o boala a arterelor care se ingusteaza, iar efectul este dat de diminuarea fluxului de sange catre tesuturi.

Cauze

Principala cauza a arteritei este ateroscleroza.

Aceasta inseamna depunerea de grasimi in interiorul arterelor. Cea mai grava forma a bolii implica un risc serios de amputare a membrelor. Totusi, exista si cateva metode de prevenire a arteritelor.

De pilda, medicii spun ca fumatul reprezinta cel mai important factor de risc pentru arteriopatia obliteranta, fiind primul lucru la care trebuie sa renunte pacientii care sufera de aceasta boala. Cu toate acestea, este bine sa te feresti de acest obicei nesatanos.

Grasimile din sange

Controlul dislipidemiei este iarasi un aspect destul de important. Este necesar sa te asiguri ca grasimile din sange se afla la valori normale: colesterol total < 200 mg/dl, LDL-colesterol < 100 mg/dl, HDL-colesterol >60 mg/dl, trigliceride < 150 mg/dl.

Alimentatia

Din punct de vedere al alimentatiei este bine sa consumi alimente cu nivel scazut de grasimi. Nu trebuie sa mananci grasimi animale cum ar fi carne de porc, de oaie, pielita de pui, mezeluri, organe, slanina, unt, smantana, frisca, branzeturi fermentate, lapte gras, galbenus de ou.

Trebuie sa eviti alimentele prajite si sa le gatesti in schimb, la cuptor, la gratar sau prin fierbere.

Expertii recomanda sa utilizezi cateva alimente bogate in grasimi mono- si polinesaturate, care ajuta la scaderea colesterolului cand sunt consumate cu moderatie.

Incearca sa mananci nuci, peste, ulei de masline, uleiuri din plante, seminte, alune, avocado. Consuma, in general, cat mai multe fructe si legume. Trebuie sa limitezi cantitatile de glucide din alimentatie: paine, cartofi, paste fainoase, dulciuri.

Este bine sa iti verifici periodic tensiunea arteriala, deoarece in cazul in care suferi de hipertensiune, vei fi mai predispus la a dezvolta arterita la batranete. Va trebui sa vorbesti cu medicul pentru a gasi echilibrul dintre tratamentul medicamentos si un stil de viata sanatos.

Miscarea

De asemenea, se recomanda sa faceti sport chiar si la varste inaintate, de cel putin 30 minute pe zi. Expertii au dovedit in mod stiintific beneficiul exercitiului fizic in reducerea simptomelor arteriopatiei obliterante cu cresterea distantei si a timpului de mers iainte de aparitia durerii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce trebuie sa faci ca sa nu te expui arteritei?

Lasă un răspuns