O cincime din bolile infectioase sunt transmise prin vectori0 Comments

Publicat in:
Etichete: boli Infectioase, malarie, masuri, romania, transmitere

Bolile infectioase si tropicale sunt cele cauzate de bacterii, virusuri, fungi, protozoare sau paraziti. Potrivit medicilor, bolile infectioase sunt considerate ca „boli contagioase” datorita posibilitatii transmiterii lor de la o persoana la alta.

Bolile infectioase

Bolile infectioase

Cum se transmit?

Expertii sunt de parere ca transmiterea unei boli infectioase se poate face pe diferite cai:

  • prin contact fizic cu o persoana infectata,
  • prin lichide,
  • alimente,
  • secretii corporale,
  • obiecte contaminate,
  • prin aer sau
  • prin transmitere de la animale.

Serviciile medicale din cadrul sectiei Boli infectioase si tropicale includ si consiliere privind vaccinarile necesare la efectuarea de calatorii in strainatate si preventia unor boli infectioase legate de calatorie (intepaturi de insecte – exemplu : malaria sau bolile cu transmitere sexuala.

Bolile transmise prin vectori sunt raspunzatoare pentru 17% din povara globala estimata pentru toate bolile infectioase, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS.

De pilda, expertii OMS sustin ca numai malaria a cauzat, in 2010, aproximativ 660.000 de decese la nivel mondial. In Romania, s-au inregistrat, in anul 2011, 40 de cazuri de malarie, iar, in 2012, au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate provenind din import.

Oamenii se pot feri de boli, informandu-se la timp!

Potrivit specialistilor, este important sa nu uitam ca bolile transmise de vectori sunt numeroase si variate: tantarii, de exemplu, nu transmit doar malaria si boala Denga, ci si filarioza, encefalita japoneza, febra galbena, infectia cu virusul West Nile.

De asemenea, capusele pot transmite boala Lyme sau borelioza, fiind inregistrate 698 de cazuri in anul 2012 numai in tara noastra.

Conform specialistilor, populatia se poate pazi de aceste boli prin informarea asupra riscurilor care le determina si, mai ales, prin masurile prin care le poate lua ca sa se apere de aceste boli.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

O cincime din bolile infectioase sunt transmise prin vectori

Lasă un răspuns