Esti obosita permanent? Iata de ce…0 Comments

Publicat in:
Etichete: analize, carenta vitamina B12, lipsa vitamina B12, oboseala, oboseala permanenta, stari de oboseala, vitamina B12

Oboseala persistenta, slabiciunea musculara, constipatia, furnicaturile in maini si picioare, problemele de echilibru, depresia, „ceata” mentala, pierderile de memorie, gustul amar din gura sau umflarea cavitatii orale sunt simptome ale carentei de vitamina B12.

Expertii spun ca printre alte motive, corpul nostru are nevoie de vitamina solubila in apa B12 pentru a fabrica celule sanguine rosii sanatoase, pentru functionarea corecta a sistemului nervos si pentru sinteza ADN, materialul genetic al tuturor celulelor.

Oboseala

Oboseala

Cantitatea insuficienta de B12 produce o serie de tulburari, dintre care multe sunt ascunse sau greu diagnosticabile.

„Este o problema mai grava decat cred majoritatea oamenilor, pentru ca simptomele deficientei de B12 sunt rareori diagnosticate corect si deseori nici nu sunt recunoscute”, sustine expertul nutritionist Lisa Hark, autoare a cartii Nutrition for Life.

Studiile efectuate in cadrul celebrului Framingham Study, derulat in localitatea omonima din Massachusetts inca din 1948, pe trei generatii succesive de subiecti au aratat ca 12% dintre adultii in varsta aveau carente de B12.

Lipsa vitaminei B12 deseori nu poate fi observata usor din cauza ca simptomele sunt relativ putine. In afara faptului ca lipseste organismul de energie, carenta de B12 poate duce la anemie si chiar la afectarea sistemului nervos.

Un studiu efectuat in 2012 in Australia a aratat ca si deficientele usoare de vitamina B12 sunt asociate cu un risc crescut de:

  • tulburari cognitive,
  • dementa si
  • boala Parkinson.

Oricine poate avea o carenta a vitaminei B12, dar riscul este mult mai mare pentru persoanele care au o suferinta digestiva precum boala celiaca, boala lui Crohn sau anemie.

Oboseala permanenta si alimentatia

Vegetarienii si veganii sunt supusi riscului, pentru ca numai hrana de origine animala contine B12 naturala.

Medicamentele utilizate in tratarea arsurilor stomacale si a ulcerului pot incetini sau chiar bloca eliberarea acizilor in stomac, actionand astfel asupra capacitatii organismului de a absorbi B12 din mancare.

Daca prezentati unul dintre simptomele de mai sus, solicitati medicului de familie sa va dea o trimitere pentru o analiza de sange, felul in care se face in mod obisnuit depistarea carentei B12.

In cazul in care rezultatele par normale dar va simtiti rau in continuare, este indicat sa cereti o analiza pentru nivelul de homocisteina si acid metilmalonic. Indicatorii pentru aceste substante sunt grav afectati atunci cand aveti o carenta de B12.

Recomandari pentru oboseala

Inalturarea carentei de B12 depinde de cauza. Daca este cauzata de faptul ca nu consumati suficiente alimente bogate in vitamina B12, mancati mai mult

  • peste,
  • vita,
  • ficat de vita,
  • pui,
  • cereale imbogatite,
  • lapte,
  • iaurt si
  • oua.

In momentul in care deficienta e cauzata de carenta de acid stomacal sau cand luati medicamente anti-acid, suplimentele nutritive nu vor functiona. In acest caz, este necesar sa faceti, le prescrierea medicului, o doza injectabila de B12 pe luna.

Pentru cei carora nu le plac injectiile, exista tablete de pus sub limba sau spray nazal cu B12.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Esti obosita permanent? Iata de ce…

Lasă un răspuns