Organul olfactiv0 Comments

Publicat in:
Etichete: celulele olfactive, fibrele ner­voase, organul olfactiv

Organul olfactiv se găseşte în prima parte a căilor respiratorii, la nivelul concii nazale superioare şi a septului nazal învecinat. El ocupă o zonă de dimen­siunea unei monede.

Datorită unor depozite pigmentare, regiunea responsabilă de miros are culoarea galbenă, diferenţiindu-se astfel de mucoasa înconjurătoare roşie. Nu a fost încă elucidat, dacă pigmenţii au un aport propriu-zis în procesul olfactiv. Este cunoscut însă faptul că animalele albinoase (cărora le lipsesc pigmenţii) nu posedă simţul mirosului. Ţesutul epitelial al regiunii olfactive (mai mult de 10 milioane de celule receptoare) este cu circa 50 um mai înalt decât epiteliul acoperit de cili al căilor respiratorii.

Celulele olfactive sunt acoperite de cele mai fine firicele de păr (cili) – până la 12 per celulă – şi cu mucus. Prelun­girile nervoase se desfăşoară în mănun­chiuri de fibre, de la celulele olfactive şi până la segmentul anterior al rinencefa- lului, la baza lobului frontal. Celulele olfactive sunt delimitate de rinencefal prin intermediul unui os extrem de subţire numit lamină orizontală. Prin mici orificii din acest os trec fibrele ner­voase. Abia după ce informaţiile au fost prelucrate, devenim conştienţi de un anumit miros.

Celulele olfactive sunt receptori chi­mici, deci stimularea celulelor senzitive este o urmare a proceselor chimice des­făşurate la suprafaţa cililor. Nu este clar cum decurge reacţia moleculară prin care putem diferenţia între sute de mirosuri diferite.

Substanţele gazoase pot fi mirosite mai uşor. Solubilitatea în apă creşte potenţialul olfactiv, deoarece moleculele de miros ajung în aer atunci când are loc evaporarea. Acest principiu este folosit în industria parfumurilor. Percepţia diferenţelor de aromă poate fi antre­nată. Un parfumeur experimentat poate simţi mai mult de 5 000 de mirosuri. Atunci când percepem un miros mai mult timp, ajungem să nu îl mai simţim, deoarece ne pierdem sensibilitatea. Se pare că toţi receptorii sunt ocupaţi de aroma respectivă şi trebuie să se odih­nească.

Nu există termeni specifici pentru mirosuri, acestea fiind mai curând denu­mite în funcţie de obiectele ce le gene­rează. Vorbim, aşadar, de miros de vio­letă, de fum etc. Multe animale au un simţ al mirosului extrem de bine dezvol­tat. Comparativ cu omul, câinele deţine un număr aproape de zece ori mai mare de celule olfactive. In cazul acestuia, nasul este cel mai important organ de simţ.

Rinencefalul se află în strânsă legătură cu sistemul limbic. Astfel se explică de ce anumite mirosuri sunt considerate plăcute, trezesc dezgust sau ne amintesc de anumite evenimente din trecut.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Organul olfactiv

Lasă un răspuns