Uretrele si vezica urinara0 Comments

Publicat in:
Etichete: Golirea vezicii, Ureterele, vezica urinara

Canalele renale au sarcina de a resorbi substanţele indispensabile pentru corp diluate în urina primară.

Canalele renale au mai întâi un par­curs şerpuit, apoi descendent, ascen­dent şi din nou descendent. Datorită caracteristicilor morfologice diferite, fie­care dintre segmente (canalul principal, de transfer, median şi tubul colector) preiau funcţii diferite în cadrul proce­sului de resorbţie.

In segmentul principal sunt resorbite cea mai mare parte a sărurilor şi apa, fiind apoi restituite sângelui. în partea mediană, resorbţia apei este reluată. In tubul colector are loc resorbţia elec- troliţilor. Astfel se încheie procesul de concentrare a urinei şi ia naştere proc sul final. In 24 de ore sunt produşi circa 1,5 litri de urină ce trebuie eliminată din corp. Cantitatea de urină fluctuează în funcţie de anumiţi factori externi, spre exemplu cantitatea de lichide băut şi efortul fizic.

Ureterele

Ureterele sunt două tuburi lungi de circa 25 cm şi cu un diametru de 5 mm. Aces­tea transportă urina din bazinet în vezica urinară. Ele încep în bazinetul rinichilor (pelvis renalis), trec prin peretele abdo­minal, se intersectează cu vasele san­guine (vasa sanguinea) ale bazinului şi penetrează la final peretele vezicii uri­nare (vesica urinari a), vărsându-se în aceasta.

Ureterele sunt formate din trei stra­turi. In interior sunt acoperite cu o mucoasă (tunica mucosa), peste care se găseşte un perete de muşchi netezi (tunica tnuscularis). Mucoasa conferă ureterelor elasticitate, iar muşchii trans­portă urina prin mişcări peristaltice, ce se realizează cu o frecvenţă de circa 1-4 ori pe minut.

In exteriorul lor se găseşte un înveliş format din ţesut conjunctiv (tunica ad- ventitia), străbătut de vase sanguine şi nervi. Acesta leagă fiecare dintre uretere de mediul lor înconjurător şi le permite, în acelaşi timp, o anumită mobilitate.

Vezica urinară

Urina eliminată de rinichi se acumulează în vezica urinară. Volumul acesteia este de circa 500 ml, capacitatea maximă fi­ind extrem de diferită de la om la om, în funcţie de exerciţiul individual. După ce vezica se umple cu mai mult de 200 ml de lichid, apare senzaţia de urinare. în stare plină, ea are forma unei sfere, când este goală, arată ca un sac gol. Vezica are patru segmente:

  • vârful sau apexul vezicii urinare (legat de buric prin cordonul ombilical)
  • corpul vezicii urinare, alcătuit din cea mai mare parte a pereţilor vezicii
  • baza vezicii urinare (fundul vezicii uri­nare)
  • colul vezicii urinare, din care porneşte uretra

Apexul vezicii urinare, precum şi partea laterală şi posterioară a corpului acesteia, sunt acoperite de peritoneu. Golirea vezicii este comandată, în principal, prin sfincterul uretral. Paralizia acestuia are ca urmare incontinenta urinară.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Uretrele si vezica urinara

Lasă un răspuns