Varza murata – un remediu incredibil0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, remediu, Tratament, tratamente, varza murata, zeama de varza

Varza murata, un aliment istoric

Varza

Varza

Putine sunt alimentele mai des intalnite in bucataratia traditionala ca varza murata si zeama de varza.

Succesul lor culinar este depasit numai de succesul lor curativ cunoscut si recunoscut din cele mai vechi timpuri.

Varza murata de-a lungul istoriei

Se pare ca varza murata, atat de apreciata in zilele noastre ca aliment si remediu, a fost instituia in obiceiurile alimentare de catre vechii chinezi cu vreo 300 de ani inaintea erei noastre.

Grecii si romanii foloseau si ei varza fermentata precum si sucul acesteia in alimentatie si tratamente, insusi Hipocrate recomandandu-le in tratarea excesului de greutate si a intoxicatiilor de tot felul.

Nici tatarii nu erau straini de preparearea si consumul acestui aliment. S-ar parea ca hoardele conduse de Gingis Han l-au adus pana in Europa Centrala.

Este cunoscut ca in urma pierderii de catre Vasco da Gama, in 1498, a mai mult de jumatate din echipaje ca victime ale scorbutului, s-a trecut la cautarea de remedii impotriva acestei afectiuni si s-ar parea ca varza murata si zeama de varza au facut parte dintre acestea.

Cu trecerea timpului, varza murata a devenit parte nelipsita din proviziile marilor exploratori pe mari si oceane, insusi capitanul Cook recunoscandu-i, prin 1776, efectul nutritiv si mai ales curativ impotriva scorbutului, in combinatie cu diverse citrice.

Varza murata – continut benefic

Varza murata este foarte bogata in vitamina C, cunoscuta pentru efectul de protectie antioxidanta si de sutinere a sistemului imunitar. Continutul de minerale, magneziu, acid folic si complex B recomada consumul moderat zilnic atat de varza murata cat si de zeama de varza.

Varza murata si zeama de varza – recomandari curative

Se recomanda consumul zilnic de varza murata suferinzilor de anemie sau chiar de tensiune arteriala, pentru efectul sau de stabilizare a acesteia.

Pentru suferinzii de hemoroizi, consumarea a unul – doua pahare de zeama de varza pe zi se constituie intr-un ajutor substantial, la fel ca si pentru cei care doresc sa practice cure de detoxifiere a organismului sau de epurare a tractului digestiv.

Prin continutul sau de vitamina B12, consumul de varza murata si zeama de varza sustine sistemul nervos si contribuie la incetinirea procesului de imbatranire.

Varza murata – prezenta culinara

Neslipsita din gospodaria traditionala, chiar si din cea de la bloc – spre disperarea vecinilor, pe masura apropierii sezonului cald –  varza murata si zeama de varza fac parte nemijlocita din majoritatea bucatariilor traditionale cunoscute. Este suficient sa facem referire numai la Sauerkraut–ul german ce a atins deja celebritatea mondiala sau la a noastra varza ca la Cluj.

Fie ca este gatita, prin tocare si calire, ca ciorba sau garnitura; fie ca este parte a preparatelor cu carne sau vegetariene cu soia si ciuperci, varza acra nu se dezminte niciodata prin aromele degajate la gatit, atat de prietenoase si imbietoare precum si prin gustul specific atat de placut si de neconfundat.

Nicio seara de iarna nu se poate bucura de mai mare succes culinar ca aceea in care servim cartofi copti la cuptor, cu varza murata tocata peste care am turnat ulei de masline sau din samburi de dovleac, cu unt proaspat si branza de diverse feluri.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Varza murata – un remediu incredibil

Lasă un răspuns