Grasimea de pe talie, risc pentru inimaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: inima, obezitate, sanatate

Talie

Talie

Obezitatea abdominala, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, fumatul… Acesti factori isi pun amprenta incet, dar sigur asupra sanatatii noastre. Asadar, daca te gasesti in acesta situatie, schimba-ti chiar de maine stilul de viata. Se estimeaza ca in prezent, 17 milioane de oameni de pe glob mor anual din cauza unor boli cardiovasculare.

Statisticile in Romania sunt ingrijoratoare: in fiecare an, un roman din cinci moare din cauza acestor afectiuni. Aceste victime apar tot mai des in randul oamenilor sub 45 de ani.

Cauzele acestei „epidemii”… Obezitatea a devenit, odata cu trecerea anilor, un fenomen tot mai extins in randul tuturor grupelor de varste. Dintre supraponderali, cei mai expusi riscului de a face boli cardiovasculare sau diabet zaharat sunt persoanele care sufera de obezitate abdominala.

Cercetarile arata ca obezitatea abdominala se asociaza in mod frecvent cu nivelul ridicat al trigliceridelor (o forma de grasime in sange). Avand valori scazute de HDL colesterol [colesterolul bun], cu valori crescute ale glicemiei si cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune). Riscul cardiometabolic este si mai crescut daca acestor factori li se adauga valori crescute de LDL colesterol (colesterolul ‘’rau’’) fumatul si sedentarismul.

Pericolul grasimii abdominale

Grasimea adunata in jurul taliei nu este o masa inerta, inofensiva, asa cum poate s-a crezut initial. S-a constat ca exista o stransa legatura intre obezitatea (intra)abdominala si cresterea valorilor unor parametri care evidentiaza o inflamatie cronica.

Aceasta inflamatie cronica poarta numele de: ‘’citokinele’’. Cu alte cuvinte, grasimea adunata in jurul organelor din cavitatea abdominala se comporta asemenea unui organ endocrin. Acest organ secreta substante nocive, cu efect vascular, metabolic si inflamator. Ceea ce se explica directa proportionalitate dintre masa de grasime de la nivelul abdomenului si riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Infarctul miocardic, accident vascular, cardiopatie ischmica, boli vasculare periferice sau afectiuni de diabet zaharat de tip2. Mai sus am precizat cateva afectiuni la care se poate ajunge din cauza obezitatii.

Cum poti sti daca suferi de obezitate abdominala? Asadar, circumferinta taliei nu ar trebui sa preocupe doar sub aspect estetic, fiind criteriul cel mai important de evaluare a sanatatii noastre.

Obezitatea este un factorul predictiv al infarctului miocardic mai bun decat greutatea corporala sau indicele de masa corporala. Potrivit organizatiilor international de sanatate, limita superioara admisa pentru circumferinta taliei este de 88 cm pentru femei si de 102 pentru barbati.

Persoanele care depasesc acest indice de limita se expun bolilor cardiometabolice, fiind o afectiune care pune viata in pericol. Asadar, daca esti mai ‘’plinuta’’, poti afla singura, inainte de a merge la medic pentru analizele de sange, cat de mult esti expusa riscului de a face o boala de inima.

Pastreaza inima sanatoasa

Obezitatea abdominala, sedentarismul si alimentatia bogata in grasimi sunt factori aflati in stransa interdependenta ce pot fi corectati.

In acest sens, medicii recomanda introducerea in alimentatie a cat mai multe fructe si legume, in detrimentul grasimii, inlocuirea alimentelor care contin grasimi animale cu grasimi vegetale si renuntarea la excesul de sare.

Tratamentul medicamentos care urmareste scaderea greutatii corporale si reducerea tesutului este indicat de regula dupa 2-3 luni de regim alimentar, daca nivelul grasimilor din sange nu este satisfacator sau daca persoana prezinta mai multe afectiuni de risc asociat.

Un medicament inovator, utilizat in asemenea cazuri este ‘’Rimonabant’’. Fara a fi un medicament de slabit, el asigura scaderea circumferintei taliei, cresterea nivelului colesterolului bun si un mai bun control al glicemiei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Grasimea de pe talie, risc pentru inima

Un comentariu

  1. slabire

    Cea mai buna metoda de slabire ramane exercitiul fizic si nu medicamentul mentionat in articol ‘Rimonabant’ sau oricare altul; sunt extrem de periculoase pentru organism cu o multime de reactii adverse. Pentru o documentare in legatura cu acest medicament special creat pentru micsorarea grasimii din zona abdominala cititi acest studiu ‘www.ema.europa.eu/docs/ro_RO/document…/WC500021287.pdf‎’

Lasă un răspuns