Accident vascular – cauze si tratamentUn comentariu

Publicat in:
Etichete: arterioscleroză, embolia, tratament accident vascular

CAUZELE ARTERIOSCLEROZEI

Acest tip de accident vascular poate fi cauzat de o afecţiune a arterelor (arterioscleroză) sau de o obstrucţie brutală a unei artere ce irigă creierul (embolie).

Această boală duce la formarea de plăci ce se depun pe artere (inimă, gambe, aortă), câteodată blocându-le complet, oprind şi circulaţia sângelui.

Arterioscleroză este legată de vârstă şi de sex (cel mai adesea sunt afectaţi bărbaţii până în 60 de ani), de anumiţi factori genetici, de consumul excesiv de tutun şi grăsimi, colesterol ridicat şi hipertensiune arterială. Este prima cauză de deces în Europa, afectând o treime din populaţie.

Embolia

Această afecţiune, caracterizată prin obstrucţia unei artere, poate surveni în două moduri. In primul caz, se formează un cheag de sânge pe inimă care se deplasează spre creier. In al doilea caz, se formează un cheag de sânge ca urmare a îngustării unei artere sau pornind de la o placă de depozitare pe peretele intern al unei artere. In ambele cazuri, cheagul se desprinde şi circulă în fluxul sangvin, până se blochează într-o arteră al cărei diametru este mai mic decât al său, provocând astfel o obstrucţie.

Mai există şi alte cauze ale infarctului cerebral, cum ar fi tulburările de coagulare a sângelui, ceea ce duce la formarea de cheaguri.

TRATAMENTUL

Există trei feluri de tratament: de urgenţă în faza acută, tratamentul pe termen lung, pentru evitarea recidivelor, şi recuperarea sechelelor neurologice. Tratamentul de urgenţă în faza acută. Se axează pe simptome. Scopul este menţinerea funcţiilor vitale ale pacientului (de exemplu, prin respiraţia artificială), evitarea extinderii leziunilor şi a complicaţiilor legate de imobilizarea la pat (escare).

Tratamentul pe termen lung

Pentru a evita riscul de recidivă, se prescriu pacientului o serie de medicamente, care diferă în funcţie de cauza infarctului cerebral şi care de obicei trebuie administrate pe cale orală. In cazul arteriosclerozei, pentru a împiedica formarea de cheaguri, trebuie luat un medicament care fluidizează circulaţia sângelui, ca de pildă aspirina: dacă nu este suficient, trebuie luată în considerare o intervenţie chirurgicală, mai ales dacă este afectată artera carotidă (artera gâtului şi a capului), în cazul emboliei se recomandă anticoagulante concomitent cu medicaţie pentru inimă, dacă embolia este de origine cardiacă.

Recuperarea

Are loc o recuperare adaptată (Kinetoterapie, ergoterapie, ortofonie) care se efectuează în cadrul unor servicii specializate. Scopul acesteia este de a ajuta pacientul să-şi recupereze capacităţile (de pildă, să înveţe din nou să meargă), dar şi de a-1 ajuta să-şi accepte un handicap şi să se adapteze astfel vieţii de zi cu zi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Accident vascular – cauze si tratament

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns