Astigmatismul0 Comments

Publicat in:
Etichete: astigmatismul, corneea, ochii, retina

Astigmatismul este un defect de vedere care nu deranjează decât rareori şi care rezultă dintr-o curbură inegală a corneei, manifestându-se printr-o vedere distorsionată a imaginilor.

Astigmatismul este un defect frecvent de vedere care, spre deosebire de miopie sau hipermetropie, nu se agravează odată cu trecerea timpului. Această anomalie poate deranja în special persoanele care îşi folosesc mult timp ochii (lucrează la computer). Astigmatismul se corectează cu ochelari sau lentile de contact potrivite: în numeroase cazuri nu este indispensabilă purtarea lentilelor; cei care suferă de astigmatism trebuie să meargă des la medic.

DEFINIŢIA ASTIGMATISMULUI

Corneea, membrana transparentă şi bombată ce se găseşte în albul ochiului şi este situată în faţa globului ocular, intervine în fenomenul refracţiei (proces în cursul căruia razele luminoase captate de către ochi converg pe retină, care le transformă în imagini); această membrană, care formează prima lentilă, sau dioptria, se află pe traseul razelor luminoase. în mod normal, corneea are o curbură uniformă.

Dar la cei care suferă de astigmatism, raza curburii nu este la fel pe două axe perpendiculare, cel mai adesea axele orizontală şi verticală. Acomodarea, sau adaptarea, care permite ochilor să vadă la fel de bine la distanţă şi de aproape, este corectă pe o axă, dar nu şi pe alta; deci imaginea este clară pe o axă şi înceţoşată pe cea perpendiculară acesteia. In general, astigmaticii sunt aşa din naştere. Foarte rar, astigmatismul derivă dintr-o cicatrice pe cornee (de origine accidentală sau survenită în urma unei intervenţii chirurgicale) sau dintr-o modificare a cristalinului.

COMPUTERUL Şl ASTIGMATISMUL

Foarte mulţi oameni care lucrează pe computer se plâng că le obosesc ochii, ceea ce-i determină să se ducă la un consult. Cu această ocazie, pot afla că sunt astigmatici. Dar nu lucrul pe computer cauzează astigmatismul; oboseala vizuală poate releva un astigmatism existent. Pentru a vă menaja ochii, este bine să poziţionaţi ecranul astfel încât acesta să nu reflecte sursele luminoase, pentru a nu vă obosi si mai tare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Astigmatismul

Lasă un răspuns