Boala Parkinson – cauze, simptome0 Comments

Publicat in:
Etichete: boală neurologică, boala parkinson, parkinson, rigiditate musculară

Boala Parkinson este o boală neurologică cronică, care se caracterizează prin lentoare în mişcări, rigiditate musculară si tremurături.

Foarte bine descrisă în secolul al XlX-lea de medicul englez James Parkinson, boala care îi poartă astăzi numele este foarte frecventă, afectând cam 1% din populaţia de peste 50 de ani. Clasat printre bolile degenerative, sindromul parkinsonian seamănă cu o îmbătrânire accelerată. Poate fi tratat cu medicamente, ceea ce permite unora dintre bolnavi să-şi desfăşoare în continuare activitatea, însă, în cazul altora, tulburările fizice şi intelectuale se agravează.

CAUZE

Nu se cunosc încă. Apariţia bolii este cauzată probabil de mai mulţi factori. Există o predispoziţie genetică, dar şi mediul are un cuvânt de spus (de exemplu, în mediul rural se constată influenţa substanţelor toxice, cum ar fi pes-ticidele). Dar este sigur că aceste tulburări nu apar din cauza unui singur factor. Cât despre mecanismul bolii, acesta se cunoaşte mai bine de câţiva ani: este vorba despre o degradare ce afectează îndeosebi anumite celule nervoase din interiorul creierului. Această degradare provoacă o reducere a sintezei dopaminei, o substanţă care controlează mişcările voluntare sau automate ale corpului.

SIMPTOMELE

Boala se declanşează în jurul vârstei de 55 de ani. Este câteodată declanşată de un stres major (o intervenţie chirurgicală sau un şoc afectiv), dar cel mai adesea debutează fără nicio cauză aparentă. Evoluţia sa este foarte lentă, unul dintre primele semne fiind micrografia, un scris de mână cu litere foarte mici.

Când se instalează boala, pacientul suferă de sindromul parkinsonian, care se manifestă prin mişcări rare şi lente (akinezie), rigiditate musculară (hipertonie plastică) şi tremor de repaus.

Mişcări rare şi lente. Acest semn apare la începutul bolii şi este foarte vizibil la faţă, care rămâne împietrită, inexpresivă şi impasibilă: bolnavul clipeşte rar, iar expresivitatea feţei este redusă. Bolnavul nu reuşeşte decât cu dificultate să facă mişcări rapide şi face economie de gesturi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Boala Parkinson – cauze, simptome

Lasă un răspuns