Boala Alzheimer0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala alzheimer, boala alzheimer cauze, boala alzheimer simptome, boala alzheimer tratament

Boala Alzheimer este o afecţiune neurologică cronică constând într-o degradare ireversibilă a facultăţilor intelectuale, iar în final duce la dementă.

Boala Alzheimer apare de obicei după vârsta de 65 de ani (afectează între 2 şi 6% dintre persoanele de 65 de ani şi 15-20% din cele de peste 80 de ani). Odată cu creşterea speranţei de viaţă, boala devine din ce în ce mai mult o problemă socială, pentru că nu sunt destule locuri în instituţiile destinate unor astfel de bolnavi.

CAUZELE

Cauzele nu se cunosc încă, deşi s-au formulat mai multe ipoteze în privinţa originii neurochimice, genetice, virale, vasculare sauchiar toxice a acestei boli. Ipoteza conform căreia boala ar fi provocată de radicalii liberi face acum obiectul multor cercetări: aceste substanţe distructive s-ar putea afla la originea îmbătrânirii.

SIMPTOMELE

Adesea banale la începutul bolii, simptomele diferă de la individ la individ şi au tendinţa de a se agrava în timp.

Tulburările de memorie. Sunt primele semne, câteodată chiar singurele care apar la începutul bolii. Adesea neglijate, aceste tulburări de memorie se referă mai întâi la evenimentele recente (de exemplu, bolnavul uită unde şi-a pus cheile). Bolnavii nu-şi mai amintesc numele unei persoane sau al unui loc care le este totuşi foarte cunoscut.

Tulburările de orientare în timp şi spaţiu se manifestă treptat: bolnavul nu mai ştie unde se află, se rătăceşte cu uşurinţă în propriul cartier, nu mai ştie data sau luna curentă. Pe urmă, tulburările se extind şi la evenimentele mai îndepărtate în timp (bolnavul nu-şi mai aduce aminte de lucrurile importante care i s-au întâmplat în viaţă), la cunoştinţele dobândite la şcoală sau la locul de muncă.

DEMENŢA

In limbajul obişnuit, cuvântul demenţă înseamnă „nebunie”, dar pentru doctori demenţa înseamnă o reducere a facultăţilor intelectuale, cauzată de o leziune a celulelor cerebrale. Se pot distinge:

•    demenţa simptomatică, asociată frecvent congestiilor cerebrale; câteodată, are drept cauză boli neurologice sau endocrine, o intoxicaţie sau o infecţie;

•    demenţa degenerativă, adică boala Alzheimer; nu se cunosc cauzele.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Boala Alzheimer

Lasă un răspuns