Dizenteria amibiana si giardioza0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala, bolile parazitare, dizenteria amibiana, dizenterie, giardia, giardioza

Dizenteria amibiana

Dizenteria amibiana

Dizenteria amibiana

Dizenteria amibiana este provocata de catre un parazit protozar numit Entamoeba Histolyca.

Simptome dizenteria amibiana

Principalele manifestari ale bolii sunt cele intestinale, corespunzatoare habitatului obisnuit in intestinul gros (colon si rect). Acest parazit poate sa ajunga si in ficat unde provoaca hepatita amibiana difuza si abcesul amibian hepatic.

De asemenea, poate sa ajunga si la plamani, unde provoaca abcesul amibian pulmonar. Destul de rar poate ajunge si la creier, provocand un abces cerebral.

Acest parazit masoara circa 30-40 microni si se deplaseaza tarandu-se cu ajutorul pseudopolelor.

Dizenteria amibiana este o boala cronica, de lunga durata, cu scaune foarte frecvente, sangeroase, insotita de dureri abdominale.

Tratament dizenterie

Diagnosticul dizenteriei se face prin evidentierea chisturilor prin diverse reactii serologige.

Tratamentul se face stric sub supravegherea medicala, dupa ce specialistul a pus diagnosticul, plus un regim alimentar strict.

Giardioza

Giardioza

Giardioza

Giardioza este o boala determinata de prezenta, in cavitatea intestinala (mai ales a duodenului), a parazitului Giardia lambi (giardia intestinalis).

Simptome giardioza

Durerile, in aceasta boala parazitara, pot imbraca un caracter acut, simuland ulcerul de stomac sau apendicita, ceea ce poate duce bolnavul pe masa de operatie. Se pot observa fenomene patologice digestive precum: greata, varsaturile, durerile abdominale. De asemenea, pot aparea fenomene inflamatorii pe tot parcursul tractului digestiv: gastrita, enterocolita etc.

Mecanismul toxic si alergic poate produce o inflamatie a cailor biliare cu ficat marit in volum, dureros. Tulburarea de tranzit obisnuita este diareea, dar exista si cazuri de perioade de constipatie.

Si organele mai indepartate pot fi influentate prin mecanismul toxicologic. Astfel au fost descrise: tulburari cardiovasculare, tulburari nervoase, tulburari bronho-pulmonare, tulburari oculare, etc.

Tratament giardioza

Diagnosticul este asigurat prin evidentierea chisturilor caracteristice in fecale.

Tratamentul, la fel ca si cazul anterior, se prescrie de catre medicul specialist, impreuna cu regim alimentar destul de strict.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dizenteria amibiana si giardioza

Lasă un răspuns