Nevrita optica (optic neuritis) – inflamarea nervului opticUn comentariu

Publicat in:
Etichete: dificultati de vedere, nerv optic, nevrita optica, ochi, vedere

Nevrita optica

Nevrita optica

Nevrita optica

Reprezinta inflamarea nervului optic (nervul care transmite informatia si stimulii vizuali catre creier) ce se poate manifesta prin scaderea brusca de vedere in ochiul afectat. Nevrita optica este una din cauzele de pierdere a vederii asociata cu o durere intensa.

Uneori aceasta afectiune poate fi semnul de debut al unei scleroze multiple. De cele mai multe ori nevrita optica apare datorita unei boli autoimune ce poate fi declansata de o infectie virala.
Pentru multe persoane, nevrita optica ramane un proces izolat. In anumite cazuri, cei afectati dezvolta in cele din urma scleroza multipla. In principiu, dupa un singur episod, vederea se recupereaza treptat, chiar si fara tratament.

Semne si simptome

Neuropatia optica afecteaza, de regula, un singur ochi. Totusi, este posibil sa apara simultan la ambii ochi.

Simptomele pot sa apara dupa ce faci sport sau o baie fierbinte si pot include:

Durere.
La foarte multe persoane afectate aceasta apare si ca urmare a miscarilor oculare rapide. Creste gradual si ajunge la apogeu intr-o saptamana, apoi scade in intensitate si trece in cateva zile;

Dificultati de vedere.
Acestea variaza de la o persoana la alta: unele se pot confrunta cu dificultati de vedere severe, in timp ce in cazul altora nu se observa schimbari majore;

Dificultati in distingerea culorilor.
Adesea, nevrita optica afecteaza perceptia culorilor. Acestea se pot vedea mai neclare sau mai pale decat sunt in realitate.

Semnele si simptomele nevritei optice pot indica si prezenta sclerozei multiple. Pentru 15-20% dintre persoanele care dezvolta scleroza multipla, neuropatia optica este primul simptom.

Cauze

Potrivit specialistului, cauzele unei neuropatii optice sunt multiple:

– vasculare (ateroscleroza);
– inflamatorii (uveomeningita care asociaza o atingere oculara si o atingere meningeana etc.)
sau legate de:
– o intoxicatie medicamentoasa (medicamente antituberculoase);
– alcoolism;
– tabagism;
– o intoxicatie cu produse industriale;
– o boala de sistem (de exemplu, lupusul eritematos diseminat) sau neurologica (de exemplu, scleroza in placi);
diabet;
– un traumatism.

Factori de risc

Factorii de risc pentru nevrita optica se refera la:

Varsta: neuropatia optica afecteaza, de regula, adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani. S-a constatat ca apare frecvent, in special in jurul varstei de 30 de ani. Copiii si batranii pot fi si ei afectati, dar frecventa nevritei optice la aceste categorii de persoane este foarte redusa;

Sex:
femeile sunt predispuse de doua ori mai mult decat barbatii sa dezvolte aceasta afectiune;

Rasa:
nevrita optica afecteaza cu precadere populatia alba;

Mutatiile genetice:
anumite mutatii genetice pot creste riscul aparitiei neuropatiei optice sau a sclerozei multiple.

Diagnostic

Diagnosticul este pus de catre medicul oftalmolog. Acesta iti va verifica vederea si modul in care percepi culorile. Poate sa-ti recomande si efectuarea mai multor teste, ca de exemplu:

– oftalmoscopie;
– examinarea pupilelor.

Tratament

In majoritatea cazurilor functia vizuala se amelioreaza in 8-10 saptamani (in nevrita optica de intensitate moderata). Daca exista o afectare importanta a vederii, atunci tratamentul trebuie sa fie instalat cat mai rapid dupa stabilirea diagnosticului de certitudine.

Acesta include:

1. Administrarea de corticosteroizi pe cale intravenoasa: ei pot stimula recuperarea vederii insa nu influenteaza procentul recuperarii. Administrarea lor este grevata de reactiile adverse sistemice pe care le au. Studiile au demonstrat ca administrarea lor precoce reduce riscul de aparitie a sclerozei multiple in anii urmatori in cazul pacientilor cu lezini cerebrale obiectivate la RMN.

2. Adminstrarea de corticosteroizi oral (in special prednison) poate fi incercata pentru maxim 2 saptamani. Ei sunt administrati dupa corticosteorizii intravenosi. Daca se administreaza exclusiv corticosteroizi orali, riscul de recurenta al nevritei optice este semnificativ mai crescut.

De asemenea trebuie tratata si cauza de aparitie a nevritei optice.

Prognostic

Pacientii care au dezvoltat nevrita optica in absenta unei boli autoimune de tipul sclerozei multiple au un prognostic foarte bun. Majoritatea pacientilor isi recapata vederea in 6 luni dupa debutul bolii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Nevrita optica (optic neuritis) – inflamarea nervului optic

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns