Uter – Dimensiuni, capacitatea uterului, greutatea uterului, directia uterului0 Comments

Publicat in:
Etichete: capacitatea uterului, dimensiuni, directia uterului, greutatea uterului, uter

Uter – Dimensiuni, capacitatea uterului, greutatea uterului, directia uterului

Uter – Dimensiunile uterului
Uter – Capacitatea uterului
Uter – Greutatea uterului
Uter – Directia uterului

Uter – Dimensiunile uterului

La femeia adulta, nulipara, uterul are urmatoarele dimensiuni: – lungimea = 6 cm;

– latimea = four cm;
– grosimea = 2 cm.

La multipare, aceste dimensiuni cresc cu aproximativ 1 cm.

La nou-nascuta si la fetita, colul e mai mare decat corpul uterin (aproximativ three/5 din lungimea totala a uterului). La nulipare, cele doua segmente sunt aproape egale. La multipare are dimensiuni si mai mari (2/3 din lungimea totala a uterului).

In graviditate, dimensiunile uterului cresc cu progresarea sarcinii. Medicul stabileste cu aproximatie luna in care se gaseste fatul dupa nivelul la care a ajuns fundul uterin. Uterul depaseste marginea superioara a simfizei pubiene la trei luni de sarcina si ajunge la ombilic la cinci luni. La decide luni se gaseste la jumatatea distantei dintre ombilic si procesul xifoid, iar in luna a noua urca pana la xifoid. Catre termenul nasterii, fundul uterin coboara putin, deoarece capul fatului s-a angajat in stramtoarea superioara a pelvisului.

Dimensiunile cavitatii uterului

Lungimea totala a cavitatii este mai mica cu aproximativ 1 cm decat lungimea totala a uterului. Ea masoara 5 cm la nulipare si 6 cm la multipare.

Raportul dintre lungimea cavitatii corpului si cea a canalului cervical variaza in aceleasi conditii ca si raportul dintre lungimea lor la exterior. La virgine, lungimea canalului cervical e mai mare cu aproximativ 5 mm decat cea a cavitatii uterine. La nulipare, lungimea celor doua cavitati e aproximativ egala. La multipare, cavitatea uterina depaseste canalul cervical cu circa 5 mm.

Lungimea cavitatii totale a uterului se masoara cu ajutorul histerometrului.
Poate fi alungita in unele afectiuni (metrite, fibroame uterine), iar alteori micsorata (tumori, deviatii uterine).

Uter – Capacitatea uterina


Este de three cmc la nulipare si de 4 cmc la multipare.

Uter – Greutatea uterului


Este in medie de 50-70 gr, fiind mai usor la nulipare (50-60 gr) decat la multipare (60-70 gr).

Uter – Directia uterului

Directia uterului variaza in raport cu pozitia pe care o are femeia si cu starea de plenitudine sau de vacuitate a organelor cavitare din jur (vezica, rect, anse intestinale).

Se iau in consideratie trei elemente de referinta:

1. Raportul dintre corpul si colul uterului

In mod obisnuit, axele longitudinale ale acestor doua portiuni nu sunt situate in linie dreapta. Ele formeaza un unghi cu varful la nivelul istmului, numit unghiul de flexiune. In cazurile normale, unghiul este deschis inainte spre simfiza pubiana si masoara aproximativ 140-a hundred and seventy grade. Uterul se afla in mod fiziologic in anteflexie.

2. Raportul dintre colul uterin si vagin

Axele lor longitudinale formeaza intre ele unghiul de versiune. Este deschis in mod commonplace inainte si masoara aproximativ 90 – one hundred ten grade. Uterul se gaseste fiziologic in anteversie.

3. Raportul dintre uter si excavatia pelviana

Axul uterului, inclinat de sus in jos si dinainte inapoi, corespunde cu axul excavatiei, care este curb, cu concavitatea orientata anterior. Uterul si vaginul descriu impreuna o curbura, care, in linie generala, corespunde axului excavatiei. In acest ax descinde fatul in decursul nasterii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Uter – Dimensiuni, capacitatea uterului, greutatea uterului, directia uterului

Lasă un răspuns