Uter – forma si consistentaUn comentariu

Publicat in:


Uterul este un organ musculos, cavitar, in care se dezvolta oul. La sfarsitul sarcinii el expulzeaza fatul si anexele lui. Este un organ median nepereche.

Uter – Forma
Uter – Consistenta

Uter – Forma

Uterul are forma unui trunchi de con turtit in sens antero-posterior, avand baza orientata in sus si varful trunchiat in jos.

Variatiile de forma ale uterului in raport cu varsta

La virgine si adolescente, fetele corpului sunt mai putin bombate, fundul este rectiliniu sau putin convex, creasta de pe fata posterioara este mai marcata. Colul proemina si este rotunjit sau chiar ascutit, ostiul uterin e punctiform; istmul e bine marcat.

La multipare, fetele sunt bombate, marginile laterale convexe, fundul boltit, creasta posterioara stearsa. Colul e mai putin proeminent, ostiul uterin are forma de despicatura transversala, intredeschisa, marginita de cele doua buze; istmul e slab delimitat sau chiar sters.

Dupa menopauza se atrofiaza progresiv intreg uterul, diferenta dintre corp si col tinde sa dispara, iar ostiul redevine punctiform.

Uter – Consistenta

Uterul este ferm, dar elastic, usor de perceput la examenul ginecologic (tuseul vaginal combinat cu palparea abdominala). Datorita acestor particularitati, la care se adauga mobilitatea organului, el tinde in timpul examinarii sa scape dintre degete, ca un sambure de cireasa. In sarcina, uterul devine mai moale, pastos.

Consistenta uterului este suficient de mare ca sa permita curatarea, evacuarea continutului sau (chiuretajul uterin) cu ajutorul chiuretei.

Consistenta uterului este mai redusa la unghiuri. De asemenea, in unele boli (tuberculoza, stari casectice, cancer) sau dupa nastere. In aceste imprejurari, trebuie luate toate precautiile la efectuarea unui chiuretaj, pentru a nu perfora peretele uterin.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Uter – forma si consistenta

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns