Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – estrogenii0 Comments

Publicat in:
Etichete: estrogeni, estrogenii, functii ovar, functiile ovarului, steroidogeneza

Functiile ovarului

 

Functiile ovarului
Functiile ovarului

Functiile ovarului
Steroidogeneza
Estrogenii

Functiile ovarului se indeplinesc sub actiunea hormonilor hipofizari, acestea fiind: functia de steroidogeneza, ovulatorie si gametogena.

Steroidogeneza

Elementele de baza ale steroidogenezei ovariene sunt reprezentate de radicalul acetat de colesterol, toti hormonii ovarieni fiind derivati de fenantren, care are ca precursor acetatul de colesterol, din care se sintetizeaza delta 5 – pregnenolonul, care, sub actiunea LH-ului si NADPH- ului (nicotin-amid-dinucleotid-fosfat), se transforma in pregnenolon.

Prin hidroxilare la C20 si C22 si sub actiunea NADPH se formeaza progesteronul, care sta la baza sintezei estrogenilor si androgenilor. In functie de bagajul enzimatic al compartimentului respectiv, evolutia se face pe calea delta 4 sau delta 5, ovarul secretand trei feluri de hormoni:

estrogenii (sintetizati si secretati in structurile tecale);
progesteronul (sintetizat si secretat in structurile granuloase);
androgenii (sintetizati si secretati la nivelul stromei ovariene unde cantitatea redusa de bagaj enzimatic necesar aromatizarii sfarseste sinteza de delta 4 – androstendion si testosteron).

Estrogenii

Sunt steroizi cu 18 atomi de carbon, secretati de celulele tecale interne ale foliculului in evolutie sau atretic. Primul metabolit este estrona. Al doilea este estradiolul, hormon dihidrofolicular (in stroma sunt inglobati doi atomi de hidrogen) cu eficacitate crescuta, prin transformarea gruparii cetonice in hidroxil. Al treilea este estriolul (trihidrofoliculina), metabolitul exceretat in cantitati foarte mari in ultimul trimestru de sarcina.

Estrogenii se mai numesc si hormonii feminitatii, actiunea lor imprimand caracterele secundare feminine si mentinandu-le.Metabolismul estrogenilor se realizeaza in timpul pasajului hepatic, prin glucoconjugare (95%) sau sulfoconjugare, calea metabolica fiind estradiol – estrona – 16 alfa hidroestona – estriol, forma sub care sunt eliminati in urina, dozajul urinar aratand valori de 10 – 20 gamma in faza foliculara, 50 – 100 gamma in momentul ovulatiei si 30 – 50 gamma in faza luteala.

Actiunea estrogenilor asupra organismului este urmatoarea:

– sani – dezvolta canalele galactofore;
– colul uterin – deschide orificiul extern, relaxeaza orificiul intern, da glera abundenta care devine filanta si cristalizeaza in frunza de feriga;
– vaginul – cresterea si maturarea epiteliului vaginal, acumularea de glicogen (sub actiunea sa scade PH-ul vaginal si mentine troficitatea);
– miometrul – creste reactivitatea fibrei musculare si contribuie la dezvoltarea ei morfologica;
– endometrul – contribuie la cresterea tubilor glandulari si a chorionului cu numeroase mitoze.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – estrogenii

Lasă un răspuns