MeningitaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: meningita, meningita la bebelusi, meningita la copii, meningita tratament, simptome meningita

Meningita Simptome
Meningita este o inflamaţie a meninge-lui, membrană ce îmbracă scheletul coloanei şi măduva este, de obicei, o boală a copilăriei. Există două forme: virală şi mai gravă, cea bacteriană. Semnul cel mai evident al bolii este apariţia unei erupţii vineţii, cauzată de sângerarea micilor vase (capilare) din piele. Erupţia în meningită apare brusc şi se răspândeşte rapid, acoperind membrele şi corpul întreg. în cazuri extreme, copilul poate intra în colaps la câteva ore de la apariţia acestei erupţii, aşa încât tratamentul trebuie instituit rapid. Fonta nela (porţiunea moale de pe creştetul capului copilului mic) poate fi turgescentă şi tare la atingere.

Un copil iritabil, ce varsă repetat şi are un ţipăt ascuţit, trebuie consultat fără întârziere de către medicul de familie sau de către cel din Secţia de Urgenţe.
La copiii mai mari se observă o sensibilitate la lumină (fotofobie),ei închid ochii sau şi-i acoperă.
Apare durerea de cap,vărsăturile şi imposibilitatea de a apleca în faţă capul sau din poziţia şezând, de a atinge genunchii cu buzele. Aceasta este cauzată de rigiditatea spatelui şi gâtului.
Pentru a confirma diagnosticul de meningita, se practică o puncţie lombară. Procedura implică introducerea unui ac în canalul medular, pentru extragerea lichidului cefalorahidian (LCRl. Lichidul, care înconjoară măduva şi creierul, şi care conţine bacterii sau viruşi, este trimis la laborator pentru analize. Dacă lichidul este tulbure la examinarea cu ochiul liber, sugerează o infecţie cauzată de meningită. Examenul microscopic este cel care va pune diagnosticul final, precizând numărul şi tipul celulelor, precum şi microbul responsabil de infecţie. Microbii care cauzează meningita sunt de tip bacterian sau viral şi identificarea lor exactă permite o terapie corectă. Astfel, antibioticele sunt utile numai in meningitele bacteriene.
Cel mai periculos tip de infecţie este cel cu Meningococcus, bacterie ce intra în fluxul sanguin şi cauzează septicemie severă linfecţie a sângelui). Alte bacterii care cauzează frecvent meningită sunt: Haemophilus Influenzae tip B şi Streptococcus Pneumoniae.
Evoluţia infecţiei depinde de reacţia organismului. Infecţia virală se limitează de obicei singură. In cazurile de meningită bacteriană, cheia supravieţuirii este diagnosticul şi tratamentul precoce. Diagnosticarea tardivă poate duce la deces sau la complicaţii. Acestea pot fi:
■    paralizia nervilor cranieni, ducând la strabism, surzire şi paralizii ale membrelor;
■    stare de inconştienţă, cauzată de lichidul acumulat în creier;
■    probleme mentale şi de comportament; în final deces.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Meningita

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns