Vezica Urinara – Corpul Omenesc Organe InterneUn comentariu

Publicat in:


>Ureterele transportă urina produsă în rinichi, pe toată lungimea lor, în jos în vezica urinară. Urina este depozitată în vezica urinară până este eliminată din organism prin uretră.

Urina este produsă în mod continuu de rinichi şi transportată în jos către vezica urinară, prin două conducte musculare, ureterele.

VEZICA URINARĂ

Vezica urinară depozitează urina până este eliminată prin uretră. Când vezica este goală, are formă pira­midală, cu pereţii pliaţi în falduri, care se desfac şi se aplatizează prin umplerea ei. Poziţia vezicii urinare variază:
■ La adulţi, vezica urinară este situ­ată în pelvis (bazin) când este goală şi ascensionează în abdomen pe măsură ce se umple.
■ La copiii mici, vezica este situ­ată mai sus, fiind cuprinsă în interi­orul abdomenului chiar şi atunci când este goală.
Imagine Vezica Urinara Anatomie poza
Pereţii conţin numeroase fibre musculare, care împreună formează muşchiul detrusor, care permite con­tracţia vezicii şi eliminarea conţinu­tului acesteia la exterior.

_TRIGONUL_

Trigonul reprezintă o zonă triunghiu­lară aflată la baza vezicii urinare. în această zonă, peretele conţine fibre musculare cu rolul de a împiedica ascensiunea urinei înapoi în uretere, când se contractă vezica. Sfincterul muscular din jurul orificiului uretral îl menţine închis până când urina este eliminată din organism.

Vezica urinară este suficient de flexibilă pentru a se destinde pe măsură ce se umple. Este formată din fibre musculare puternice, care facilitează expulzia urinei, atunci când este necesar.

Diferentele dintre anatomia masculină si feminină

Diferenţele de poziţie ale vezicii uri­nare şi de mărime, formă şi pozi­ţie a uretrei la bărbaţi şi femei sunt date de deosebirile dintre organele reproductive ale celor două sexe:
■ La bărbaţi, uretra are aproxima­tiv 20 cm lungime şi străbate pros­tata, apoi penisul pe toată lungimea sa,înainte de a se deschide prin ori­ficiul uretral extern;
■ La femei, uretra are o lungime de 3-4 cm şi se deschide prin orificiul uretral aflat imediat în faţa deschi­derii vaginului.

Diferenţa esenţială dintre tractul urinar masculin şi feminin constă in lungimea uretrei. Astfel, uretra unui bărbat adult este de cinci ori mai lungă decât uretra unei femei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vezica Urinara – Corpul Omenesc Organe Interne

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns