Hepatita – Diagnostic si TratamentUn comentariu

Publicat in:
Etichete: hepatita, hepatita A, hepatita B, hepatita c, hepatita cronica, hepatita tratament, tratamentul hepatitei

Diagnostic

In cursul fazei acute a hepatitei A sunt produşi anticorpi de tip IgM (imunoglobuline), care apoi sunt înlocuiţi de anticorpii protectori de tip IgG. Din acest motiv, detecta­rea IgM este un test diagnostic pentru hepatita activă, în timp ce depis­tarea IgG indică faptul că persoana respectivă a avut hepatită A în tre­cut, iar acum este imună.

ANTIGENELE CARACTERISTICE HEPATITEI B

Hepatita B are cel puţin trei sisteme distincte antigen-anticorp, care au fost utilizate pentru a se face distinc­ţia între prezenţa formelor active de boală şi respectiv, a stărilor de imu­nitate, şi care au permis elaborarea unorvaccinuri eficiente.

■ Antigenul de suprafaţă – AgHBs – reprezintă în mod obişnuit prima dovadă de infecţie şi dispare în cursul perioadei de convalescenţă. Anticorpii anti-HBs apar după ce a avut loc vin­decarea şi persistă de obicei întreaga viaţă, indicând existenţa unei infecţii vechi. Persistenţa AgHBs şi lipsa anti­corpilor anti-HBs duce la instalarea hepatitei cronică sau a stării de pur­tător. AgHbs reprezintă markerul de diagnostic al hepatitei B.

Antigenul core (din miez) – este prezent în celulele hepatice infectate, dar nu şi în sânge. Anticor­pii anti-HBc apar, în general, odată cu debutul clinic al bolii, apoi nivelul lor scade. Uneori pot reprezenta singu­rul indicator de infecţie recentă.
AgHBe este prezent numai La paci­enţii cu AgHbs pozitiv şi implică un risc crescut de infecţie şi o probabi­litate mai mare de cronicizare a bolii.

VACCINURILE

Numeroasele subtipuri de hepatită C prezintă mari variaţii individuale ca răspândire geografică şi, de ase­menea, în diverse perioade de timp. Anticorpii anti-HVC reprezintă un diagnostic de boală activă şi nu au rol protectiv.

S-au dezvoltat vaccinuri pentru HVA şi HVB, care pot fi administrate separat sau în combinaţie şi care con­feră imunitate activă. Cu toate aces­tea, multiplicitatea antigenică a HVC a făcut imposibilă dezvoltarea unui vaccin până în momentul actual.

Probele de sânge sunt analizate în scopul detectării prezenţei anticorpilor IgM; aceştia arată că pacientul suferă de hepatită acută.

Tratament

Imunizarea pasivă (injectarea de imunoglobuline pentru preveni­rea infecţiilor), poate duce la scă­derea riscului de boală la contacţii imediaţi de HVA sau HVB. Utili­zarea imunizării active (HVA, HVB] împiedică dezvoltarea hepatitei acute şi implicit a unora din cazu­rile de îmbolnăvire cronică.

Singurul tratament pentru HVC este interferonul (substanţă prote­ică antivirală], care are eficacitate limitată şi nu este lipsit de efecte secundare grave.

Injecţia cu imunoglobuline oferă imunitate temporară împotriva hepatitei A sau B la persoanele expuse infecţiei. Acest lucru asigură imunitatea pasivă.

Prognostic

Hepatita care persistă mai mult de şase luni este declarată cronică şi vari­ază de la forme inflamatorii blânde la ciroză – o boală în care celulele hepa­tice lezate sunt înlocuite de ţesut cica­tricial nefuncţional.

0 treime din cazuri se dezvoltă ca urmare a hepatitelor acute (HVB, HVC], dar majoritatea constituie forme insidioase şi prezintă simptome nespecifice (oboseală, lipsa pof­tei de mâncare şi o stare generală de rău] care par să survină în absenţa unei faze acute evidente de boală.

Mulţi dintre pacienţi nu ştiu că suferă de hepatită cronică şi adesea boala continuă să evolueze în mod asimptomatic timp de mai mulţi ani, uneori chiar mai multe zeci de ani.

Cu toate acestea, devine tot mai evident că, în final, toate cazurile vor evolua către ciroză şi carcinom hepatocelular (cancer hepatic primar).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hepatita – Diagnostic si Tratament

Un comentariu

  1. ovidiu

    Articol simplu bun dar care este SURSA informatiilor redate in acest articol?

Lasă un răspuns