Fibromul uterin – Cauze Si Tratament0 Comments

Publicat in:


>Ce este fibromul uterin?
Fibromul reprezinta o tumoare benigna  a tesutului muscular. In muschii striati se intalneste foarte rar, in schimb muschii netezi ai uterului este foarte des intalnit. Fibromul nu este periculos, dar totusi trebuie tratat. Fibromioanele formate din muschi si tesut conjuctiv, pot sa apara izolat sau sporadic. Marimea fibromului este variabila: uneori foarte mic, de marimea unei gamalii de ac, insa poate creste si cat capul unui om. Fibromul uterin apare – aproape fara exceptii – in perioada fertila, deseori dupa varsta de 30 de ani.  Dupa toate probabilitatile, aparitia si dezvoltarea fibromului este legata de functionarea ovarelor.
Simptomele fibromului uterin
– durere
– dereglari menstruale
– senzatie de presiune in zona intestinala sau a vezicii urinare
scurgeri vaginale
– infertilitate
Aparitia fibromului
Cauza exacta a predispozitiei la aparitia fibromului nu este inca cunoscuta. In baza anumitor date, se pare ca un rol important in aparitia fibromului il joaca si hormonii. Adesea, ca urmare a tratamentului cu estrogen, fibromul creste. Fibromul existent poate  de asemenea creste si in cursul sarcinii. Supozitia, conform careia femeile care nu au avut copii sunt mai predispuse imbolnavirii,  nu este dovedita.
Tratamentul fibromului
In general, fibromul nu prezinta dureri. Din acest motiv se recomanda controale ginecologice periodice. Fibromul poate cauza insa si dureri, sangerari si scurgeri vaginale. In cazul in care se mareste si apasa vezica urinara, fibromul poate provoca infectii ale cailor urinare.
In functie de gravitatea simptomelor si a varstei pacientei, fibromul se trateaza cu medicamente, respectiv hormoni, sau se indeparteaza pe cale chirurgicala. In acest ultim caz fibromul este extirpat. In anumite cauzri poate fi necesara indepartarea intregului uter.

ATENTIE !!! In caz de dureri pelviene fara cauza precisa adresati-va fara intarziere medicului de familie sau ginecologului.

Ce are de facut bolnavul
Bolnavul trebuie sa observe si sa identifice simptomele.
Cand ne adresam medicului?
In caz de tumeficatii sau noduli palpabili, respectiv dureri pelviene fara cauza determinata, adresati-va imediat medicului ginecolog. Adresati-va imediat medicului si in caz de probleme intestinale sau urinare, si in caz de menstruatie modificata sau neregulata.
Cum procedeaza medicul
Fibromul se poate diagnostica in urma unui control ginecologic. In anumite cazuri poate fi necesara si efectuarea unui control laparoscopic (vizualizare print peretele abdominal).
Evolutia bolii
Majoritatea fibroamelor nu cauzeaza simptomatologie. Odata cu cresterea, fibromul deseori cauzeaza distensie si presiune abdominala. Uneori cresterea abdomenului se considera a fi cauzata, in mod eronat, de o sarcina. In cazul in care fibromul apasa anumite zone importante – artere pelviene, nervi – apare o durere violenta. In cazul in care obstructionareaza capacitatea  de contractie a uterului, fibromul poate cauza menstruatii abundente, de durata deosebit de lunga si neregulate.
Pericole, eventuale complicatii
Fibromul este inofensiv, insa necesita interventia medicului. Cu cat mai devreme este depistat, cu atat tratamentul este mai simplu.
Cum poate fi prevenita aparitia fibromului?
Din pacate, aparitia fibromului uterin nu poate fi prevenita. La aparitia primelor simptome suspecte, adresati-va imediat medicului specialist.
Dupa menopauza, fibromul se poate micsora
Dupa menopauza, in majoritatea cazurilor, fibroamele existente se micsoreaza. Totusi, dupa ultima menstruatie (intrarea in menopauza) se impune in continuare controlul ginecologic.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Fibromul uterin – Cauze Si Tratament

Lasă un răspuns