> Fixati in maxilare, dintii reprezinta intrumentele de masticatie. La varsta adulta, maxilarul nostru contine treizeci si doi de dinti impartiti in patru categorii: canini, incisivi, premolari si molarii, la care se pot adauga patru masele numite „de minte”.
Stuctura dintilor
1- Radacina este partea inserata in osul maxilarului, subb gingie, care asigura fixarea dintelui.
2- Coroana este partea vizibila care intra in contact cu alimentele. Ea este formata din 3 straturi minerale:
3- Dentina, un tesut asemanator cu testutul osos, dar mai puternic mineralizat, produs de celulele diseminate la interior.
4- Smaltul, stratul fin care acopera coroana si care este format din cristale dispuse sub forma de prisma, ceea ce ii da culoarea alba. Spre deosebire de dentina, smaltul este produs de celule care mor dupa formarea dintelui.
5- Cementul acopera dintele la nivelul radacinii. In centrul sau, dintele are o cavitate deschisa la baza, care contine nerbi si vase sanguine(6). Acest ansamblu reprezinta pulpa dentara.
Evolutia sistemului dentar
Aparitia unui numar de 20 de dinti, numiti „dinti de lapte” are loc in perioada cuprinsa intre sase luni si trei ani; acestia cad in jurul varstei de sase ani. Atunci, dintii definitivi strapung gingiile pentru a isi lua locul. Maselele de minte apar incepand cu varsta de 17 ani.
La maturitate, o persoana are 32 de dinti permanenti.
– Incisivii ( intre 6 si 9 ani)
– Caninii ( inre 9 si 12 ani)
– Premolarii (intre 10 si 12 ani)
– Maselele de minte (17 si peste)
– Al doilea rand de molari (intre 11 si 13 ani )
– Primul rand de molari (intre 6 si 7 ani)
Un comentariu
Pings and Trackbacks