Sanul – Un simbol al feminitatii2 comentarii

Publicat in:


>Sanul este centrat pe mamelon, zona rotunjita care este inconjurata de un cerc pigmentat numit areola.El este format din aproximativ douazeci de lobi glandulari, infajurati in tesut adipos, iar functia sa principala este aceea de a produce lapte. Pe langa aceasta misiune legata de alaptare, el este, de asemenea, investit cu un rol estetic si sexual. La barbati, sanii sunt atrofiati.

  Localizarea Sanilor
       Sanii sunt pozitionati pe invelisul (nevroza sau fascia) muschilor pectorali, incepand cu capatul celei de a trei coaste, pana  la cel de-al saselea cartilaj costal. In afara  mamelonului, sanul nu mai contine nici un alt muschi: sustinerea tesutului mamar si conturul rotunjit al pieptului sunt asigurate in mod principal, de piele si de ligamentele fibroase, ligamentele Cooper. Diminuarea elasticitatii pielii, distensia ligamentelor si marirea tesutului adipos in raport cu tesutul glandular explica tendinta acestora de a lasa odata cu inaintarea in varsta.

   Forma si Volumul Sanilor
       Volumul sanilor este determinat de ponderea stratului de tesut adipos prezent sub piele. Deci, nu exista legatura intre dimensiunile pieptului si capacitatea de a produce lapte, lactatia depinzand de tesutul glandular (lobii si canalele galactofore), si nu de masa adipoasa. Ereditatea, sarcinile, diferentele de greutate si de varsta explica variatiile legate de forma si de volum.

 – Areola 
      Areola reprezinta cercul intre 40 si 50 mm, mai inchis la culoare, care inconjoara mamelonul.Avand un aspect granulos, ea este presarata cu glande sudoripare si sebacee: tuberculii morgagni. Acestia din urma se dezvolta in momentul sarcinii pentru a forma tuberculii Montgomery si pentru a secreta o substanta lubrifianta care ajuta sugarul sa suga fara sa raneasca mamelonul.
 – Mamelonul 
      Situat in centrul areolei, mamelonul este proeminent  (cu o lungime inre 10 si 12 mm si o latime intre 9 si  10 mm). Este capatul canalelor galactofore: el prezinta, la extremitate, aproximativ cincisprezece orificii mici (porii) prin care se scurge laptele in momentul alaptarii. Ca si areola, mamelonul este bogat in terminatii nervoase si contine fibre musculare netede, care formeaza muschiul mamelar, a carei contractie involuntara , ca urmare a mangaierilor, a frigului sau a alaptarii, determina erectia mamelonului.
 – Glanda mamara
      Tesutul glandular (sau glanda mamara propriu-zisa) ocupa, la femeia adulta, jumatate din volumul sanului; restul este constituit din tesut adipos. In forma de ciorchine, glanda mamara se imparte in 10 pana la 20 de segmente, lobii, separati intre ei de tesut conjunctiv dens si  pozitionati, sub forma de raza, in jurul si spre partea posterioara a mamelonului.
      Fiecare lob este asociat unui canal galactofor, care ajunge in partea posterioara a  areolei inaiinte de a ase deschide intr-unul din porii mamelonului, si este format din unitati mai mici: ducturi (intre 20 si 40) care inchid cavitatile microscopice numite alveole sau acini. Peretele acestora din urma contine celule epiteliale, care secreta laptele sub influenta unui hormon (prolactina), si celule mioepiteliale, care permit expulzarea sper mamelon.
 – Canalele galactofore dirijeaza laptele, cu ajutorul unei retele de conducte, in glanda mamara. Canaliculele(cele mai fine ramificatii) pleaca de la acini si reunesc la nivelul ducturilor, apoi la nivelul lobilor. In timpul sarcinii, glanda mamara se dezvolta, concomitent cu aparitia unor noi ducturi si inmultirea alveolelor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sanul – Un simbol al feminitatii

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns