Alergiile – Un sistem imunitar prea activUn comentariu

Publicat in:


Alergia reprezinta o reactie de aparare, anormala si excesiva, a organismului in contact cu o substanta inofensiva pentru majoritatea oamenilor. Se disting patru tipuri de alergii, in functie de natura celulelor imunitare implicate si de perioada de aparitie a simptomelor. Cele mai raspandite sunt alergiile imediate, de tip I, si alergiile intarziate, de tip IV.

Mecanismul alergiilor

Rolul sistemului imunitar este acela de a recunoaste substante nocive (antigenii), cum ar fi virusi, de exemplu, apoi de a produce anticorpi, imunoglobuline si globule albe, limfocite, pentru a le combate. In cazul alergiilor, acest mecanism se declanseaza in raport cu o molecula inofensiva, tratata cu antigen.

Pericolul nu mai este cauzat de intrus, ci de reactia alergica. Exista cinci tipuri de alergii (respiratorii, cutanate, oculare, alimenare si socul anafilactic) care, ca urmare a modului de viata modern, se inmultesc: se estimeaza ca in anul 2015, un european din doi va suferi de alergii.

Clasificarea Alergiilor

Tipul I – alergia imediata

Aceasta se produce in doua etape: o faza de sensibilizare, fara simptome si o reactie alergica, cu manifestari care se repeta la fiecare contact cu alergenul care este raspunzator pentru reactia respectiva. Simptomele apar la cateva secunde sau minute dupa contact.

Sensibilizarea.
In timpul primului contact cu alergenul, organismul declanseaza producerea de anticorpi specifici, imunoglobine E (lgE), repartizate in intregul organism prin intermediul circulatiei sanguine. Imunoglobinele lgE se fixeaza pe receptorii adaptati: mastocitele, prezente la nivelul pielii si al mucoaselor, si granulocitele bazofile, prezente la nivelul sangelui. Aceasta faza este cel mai adesea, progresiva.

Reactia alergica.
In cazul unui nou contact, mastocitele si bazofilele, purtatoare de anticorpi E, reactioneaza, eliberand substante proinflamatorii si toxice cum ar fi histamina, principala raspunzatoare pentru manifestarile alergice.

Exemple.
Rinita alergica, astmul, alergia la acarieni.

Tipul II – alergia citotoxica

Ea este alergia de producere altor anticorpi, imunoglobuline G (lgG) si M (lgM). Simptomele apar dupa cateva ore.

Mecanism. Anticorpii, fabricati la contactul cu un antigen ( sau alergen), se fixeaza pe anumite celule si antreneaza distrugerea lor, de unde si termenul de hipersensibilitate citotoxica.

Exemple: Aceste alergii se intalnesc in cazul transfuziilor sanguine sau al transplantului (citoliza).

Hemoliza la copilul nou-nascut. O femeie poate avea un rezus (Rh) negativ (lipsa in sange a antigenului D), in timp ce fatul sau are Rh+. In timpul primei sarcini, nu exista nii o problema, mama nefiind imunizata contra antigenului D. Totusi, in momentul nasterii, cand cele doua tipuri de sange intra in contact, organismul sau va produce imunoglobine G (lgG) pentru a lupta impotriva intrusului.

Daca, in cazul sarcinii urmatoare, fatul este tot Rh+, imunoglobinele lgG vor traversa bariera placentara si se vor fixa pe globulele rosii ale fatului pentru a le distruge. Acest lucru poate provoca un simplu icter, sau vor fi necesare transfuzii in utero pentru salvarea bebelusului.

Alergii de tip III

Antigenul este, in acest caz, un microb, un microorganism inhalat (mucegai, de exemplu) sau care provine din organism : sistemul imunitar, dereglat, produce imunoglobine lgG impotriva anumitor tesuturi.

Mecanismul. Antigenii circula in sange si se unesc cu imunoglobinele lgG pentru a forma complexe imune, toxice pentru celule. De aici rezulta leziunile la nivelul tesuturilor, o activare a anticorpului din serul sanguin (element esential al sistemului umoral de aparare impotriva agentilor infectiosi) si reactii inflamatorii distructive, incluzand trombozele (formarea cheagurilor de sange) locale.

Exemple. Boala plamanului de fermier, lupusul eritematos diseminat.

Tip IV – alergia intarziata

Spre deosebire de tipurile precedente, aceasta alergie nu are la baza anticorpii, ci un raspuns celular care rezulta dintr-o reactie dintre un antigen, lomfocitele T prezente in tesuturi, circulatia sanguina si sistemul limfatic. Simptomele apar la cel putin 12 ore dupa contact si dureaza mai mult timp decat cele ale unei alergii imediate.

Mecanism. La primul contact, alergenul se fixeaza pe celule de la nivelul pielii: keratinocite, macroface sau celule Langherans. Aceasta din urma, dupa ce a indentificat intrusul, informeaza organismul cu privire la prezenta lui prin intermediul limfocitelor. Daca acest teren este propice alergiei, limfocitele de memorie vor popula toti ganglionii organismului si vor ramane de veghe.

Reactia alergica. La contactul urmator, limfocitele sensibilizate migreaza spre piele si ataca dusmanul creand leziuni in profunzimea pielii. Acest proces determina o sosire masiva de limfocite, cauza unor importante leziuni cutanate.

Exemple: Eczema de contact, respingerea unei grefe. Toate aceste tipuri de alergii se pot combina si se pot manifesta la aceeasi persoana.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Alergiile – Un sistem imunitar prea activ

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns