Hipoglicemia – preventie si sfaturi0 Comments

Publicat in:
Etichete: bolnav, hipoglicemie, medicatie, medici, preventie, stare, Tratament, zahara

Hipoglicemia se manifesta in cadrul diabetului zaharat tratat cu insulina, impiedicand obtinerea unui control glicemic bun. De fapt, hipoglicemia reprezinta diminuarea valorii glicemiei sub cifra de 70 mg/dl, fiind insotita de semne si simptome specifice, care se remit dupa administrarea de glucide.

Ca urmare a consecintelor pe care le poate avea, este foarte important ca atat pacientul, cat si anturajul sa cunoasca manifestarile hipoglicemiei si sa aplice tratamentul corect.

Hipoglicemia

Hipoglicemia

Cauzele hipoglicemiei

Printre cauzele hipoglicemiei se afla doze prea mari de insulina sau medicatie orala, un aport alimentar insuficient, un efort fizic mare, fara suplimentarea de glucide, o insuficienta renala cu acumularea insulinei in organism, un consum crescut de alcool, mai ales in lipsa glucidelor, nerecunoasterea hipoglicemiei incipiente, daca pacientul are glicemia in limitele normale.

Medicii spun ca persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa intrerupa orice activitate, iar daca se afla la volanul masinii, vor parca in siguranta. In plus, suferindul va lua imediat la debutul simptomelor, indiferent unde se afla acesta, 15 g de glucide, rapid absorbabile, adica in jur de 2-3 lingurite de zahar, preferabil dizolvat in lichid, 1 fruct, 200 ml suc cu zahar, alt preparat dulce din zahar sau miere aflat la indemana.

Daca pacientul nu este constient sau nu poate inghiti, acesta are nevoie de tratament injectabil!

Hipoglicemia- Alimente de evitat

Este bine sa evitati produsele de tipul:

  • ciocolata,
  • prajituri cu creme,
  • foitaje, deoarece contin multe grasimi care intarzie absorbtia glucidelor.

Imediat dupa administrarea glucidelor, se poate doza glicemia pentru confirmarea hipoglicemiei.

Expertii citati de Health24.com sustin ca este necesar sa se consume inca 10 g glucide lente, din paine pentru a evita reaparitia simptomelor. In cazul in care, dupa trecerea a un sfert de ora, simptomele persista, se recomanda suplimentarea cu inca 10-15 g glucide rapide.

De asemenea, daca bolnavul prezinta stari de confuzie, trebuie ajutat prin administrarea a 3-4 lingurite de zahar dizolvat in apa, pentru a fi mai usor de administrat, sau alt lichid dulce. De asemenea, zaharul poate fi introdus intre obraz si arcadele dentare.

In cazul in care pacientul nu este constient sau nu poate inghiti, acesta are nevoie de tratament injectabil, glucoza intravenos, de aceea trebuie neaparat sa se apeleze la serviciile de salvare.

In cazul in care se merge la medic, pacientul trebuie sa precizeze intotdeauna specialistului daca sufera de hipoglicemie, deoarece este foarte importanta identificarea cauzei hipoglicemiilor.

Prezenta hipoglicemiei se instaleaza brusc, deoarece corpul si mai ales creierul, care se hraneste aproape exclusiv cu glucoza, nu tolereaza bine glicemiile mici.

Simptome hipoglicemie

Printre aceste se numara manifestari ca:

  • transpiratie abundenta,
  • tremuraturi,
  • senzatie de foame,
  • nervozitate,
  • iritabilitate,
  • palpitatii,
  • anxietate,
  • amorteli,
  • piele rece si umeda.

Alte manifestari sunt de tip neuroglicopenic, de somnolenta, oboseala, cefalee, tulburari de comportament, ameteala, astenie, slabiciune musculara, contracturi musculare, tulburari de vedere, deficite motorii.

Prevenirea hipoglicemiilor se poate realiza prin educarea terapeutica a pacientilor si familiei!

Pe de alta parte, expertii sunt de parere ca hipoglicemiile nocturne pot fi suspectate in caz de somn agitat, respiratie zgomotoasa, cosmaruri, transpiratie abundenta si in caz de cefalee matinala sau astenie cronica.

Trebuie sa stiti ca persoanele mai in varsta recunosc mai greu starile de hipoglicemie, iar simptomele pot fi mai sterse sau confundate cu manifestari ale altor boli coexistente.

Prevenirea hipoglicemiilor se poate realiza prin educarea terapeutica a pacientilor si familiei.
In plus, un astfel pacient trebuie sa aiba permanent zahar la indemana si sa il foloseasca imediat.

Trebuie respectate regimul de alimentatie si tratamentul, adaptarea consumului de glucide si frecventei controlului de glicemie la gradul de efort fizic, ajustarea dozelor de insulina in functie de alimentatie si de valorile glicemice. Potrivit Health24.com, prevenirea hipoglicemiilor nocturne se poate face prin testarea periodica la ora 3 a.m.

Cauza hipoglicemiei si a afectiunilor care o favorizeaza, insuficienta renala, boli psihiatrice, afectiuni acute, poate fi stabilita prin comunicarea cu medicul specialist.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hipoglicemia – preventie si sfaturi

Lasă un răspuns