Proteina C reactiva – proprietati0 Comments

Publicat in:
Etichete: bolnavi, caractreistici, infarct, medici, proteina C reactiva, traumatisme, valoare

Proteina C reactiva – ce este

Proteina C reactiva reprezinta o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator. Potrivit medicilor, valorile sale normale sunt de 0-1 mg/dL sau sub 10 mg/L, crescand insa de zeci sau sute de ori in cazul unei inflamatii.

Proteina C reactiva

Proteina C reactiva

Este vorba despre un test simplu, accesibil, lipsit de riscuri, folosit de foarte multa vreme. Cu toate acestea, interesul fata de aceasta investigatie a crescut mult in ultima decada, din cauza informatiilor pe care le-ar putea aduce in evaluarea riscului unei afectiuni cardiovasculare.

Proteina C reactiva – valori crescute

Nivelurile proteinei C reactive se majoreaza in inflamatii, fie ca este vorba de un proces acut, fie ca este o activare a unei afectiuni cronice, determinarea ei avand rol si in evaluarea tratamentului acestor afectiuni.

Valorile proteinei C reactive sunt ridicate in:

  • infectii grave,
  • traumatisme,
  • arsuri,
  • boli autoimune,
  • artrite,
  • afectiuni inflamatorii intestinale,
  • unele cancere.

Masurarea ei are rol si in evaluarea starii unui bolnav operat.

In mod normal, valorile cresc la 2-6 ore de la interventie, dupa care scad treptat in urmatoarele 3 zile. In cazul in care se mentin crescute dupa acest interval, inseamna ca exista un risc de infectie. De asemenea, proteina C reactiva este una dintre analizele efectuate in cazul bolnavului cu infarct miocardic si in aprecierea starii postinfarct.

Rolul proteinei C, de a fixa si neutraliza substantele toxice provenite din leziunile celulare

Medicii spun ca proteina C reactiva sau CRP reprezinta o proteina clasica de faza acuta a inflamatiei.

Aceasta proteina se manifesta ca raspuns rapid la bolnavii cu diferite infectii microbiene precum streptococ sau pneumococ, in inflamatii ca reumatismul, in infarctul miocardic.
Potrivit datelor publicate de Health.com, aceasta proteina C reactiva este sintetizata in ficat si initiaza opsonizarea si fagocitoza celulelor care patrund in organism.

Rolul proteinei C este acela de a fixa si neutraliza substantele toxice provenite din leziunile celulare. Totusi, potrivit expertilor, aceasta proteina C reactiva este o proteina care nu exista in mod normal in serul uman.

Ea poseda o anumita importanta alaturi de alte teste cum ar fi VSH si fibrinogen, catre pot sa arate prezenta unui sindrom inflamator.

Medicii afirma ca prin proteina C reactiva se poate masura si riscul ca un pacient sa prezinte o boala cardiovasculara. In acest caz, daca bolnavul are parte de o concentratie de sub 1mg/l atunci riscul este practic 0, iar daca are peste 3mg/l atunci riscul este foarte ridicat. Dozarea CRP este utila in cazul depistarii proceselor inflamatorii sistemice, cu exceptia lupusului eritematos diseminat.

In plus, CRP este folositoare pentru a putea face aprecieri cu privire la aprecierea eficacitatii tratamentului antiinfectios sau antiinflamator, dar si a detectiei unor complicatii postoperatorii cum ar fi anumite infectii ale plagii, tromboze sau chiar pneumonie.

CRP mai este utila pentru a efectua diferenta intre infectie si reactie de rejet dupa transplant de maduva osoasa.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Proteina C reactiva – proprietati

Lasă un răspuns