Iti curge sange din nas? Iata posibilele cauze0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala, gripa, hemroagie nazala, medici, nas, sangerare, situatie

Cu toate ca sangerarea nazala este destul de comuna, ea poate sa infricoseze mai ales copii sau batranii. Totusi, ea se poate trata si acasa, fara sa fie nevoie sa cereti ajutorul unui medic. Hemoragia nazala mai este denumita si epistaxis, insa daca stiti cateva aspecte elementare legate de acest tip de afectiune nu veti mai fi luati pe nepregatite si veti sti cum sa procedati daca va confruntati cu sangerarea nazala.

Cauze sangerare nazala

Cauze sangerare nazala

Durata hemoragiei nazale

Medicii sustin ca durata hemoragiei nazale poate varia, de la cateva secunde la mai mult de 10 minute, iar sangele poate curge atat dintr-o singura nara, cat si din ambele. Trebuie sa stiti ca o vizita de urgenta la medic se impune in momentul in care hemoragia dureaza mai mult de 20 de minute.

Medicii sunt de parere ca mare parte dintre episoadele de epistaxis sunt minore si se opresc de la sine, in cazul in care urmam regula principala in astfel de situatii: intreruperea oricaror activitati, intinderea pe spate si presarea blanda a narii din care curge sange. Totusi, daca veti ajunge sa suferiti de hemoragii nazale foarte dese si abundente, dar aveti in plus parte si de probleme cardiace, tensiune arteriala sau luati medicamente anticoagulante, este necesar sa luati foarte in serios aceasta problema.

Hemoragia nazala – cauze

Hemoragia nazala este provocata datorita faptului ca zona interioara a nasului este extrem de sensibila si prezinta numeroase vase de sange de mici dimensiuni, care se pot sparge din diferite motive si care pot cauza sangerarea nazala. Specialistii mai spun ca printre cauzele epistaxisului se afla scobirea agresiva a nasului, mai ales daca avem unghii mai lungi, suflatul puternic al nasului, dar si prezenta unor rani in interiorul nasului.

Acest tip de afectiune poate sa mai apara din cauza racelii sau gripei, a nasului infundat sau uscat, aparut ca urmare a diferentelor mari de temperatura dintre interiorul si exteriorul incaperii in care traim.

Poate sa se mai manifeste ca urmare a rinitei alergice sau a oricarei tip de alergie sau chiar daca ati urcat pe munte cu telecabina, ca urmare a altitudinii mai mari fata de cea la care traiti voi. Hemoragia nazala se mai poate manifesta ca urmare a utilizarii excesive a decongestionantelor nazale sau a prizarii nazale a unor droguri pe o perioada lunga de timp.

Medicii mai sustin ca hemoragiile nazale aparute la adult sunt cele mai periculoase. Acestea pot indica probleme grave de sanatate precum ar fi tensiune arteriala crescuta, artere ingrosate, tumori in interiorul cavitatii nazale sau chiar diabet.

Hemoragiile puternice pot reprezenta o urmare a expunerii la anumite substante chimice iritante pentru mucoasa nazala sau in urma administrarii anumitor medicamente precum aspirina, warfarina, heparina sau a celor folosite in tratamentul artritei.

Trebuie spus ca sangerarea excesiva pe o perioada lunga de timp poate duce la aparitia anemiei, afectiune care perturba echilibrul eritrocitelor din corpul uman, cauzand complicatii cardiovasculare si neurologice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva si afectarea functiilor cognitive.

Trebuie sa mai stiti ca imediat dupa ce ati suferit o hemoragie nazala se va forma o crusta in interiorul cavitatii nazale care, desi este incomoda, nu trebuie sub nicio forma indepartata deoarece face parte din procesul de vindecare a tesuturilor si previne eventualele sangerari.

Este bine sa evitati alcoolul, fumatul si bauturile fierbinti in primele zile de dupa eveniment, deoarece acestea pot dilata vasele sangvine din interiorul cavitatii nazale, care se pot sparge si pot cauza mari probleme.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Iti curge sange din nas? Iata posibilele cauze

Lasă un răspuns