S-a descoperit gena care declanseaza cancerul mamar!0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancer mamar, descoperire, femei, gena, marea britanie, studiu, tinerete

Cancerul mamar reprezinta o afectiune care are o incidenta destul de mare in lumea intreaga in randul femeilor. Savantii din Marea Britanie din cadrul Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie au anuntat ca au reusit sa gaseasca gena care declanseaza una dintre cele mai agresive forme de cancer mamar.

Gena cancer mamar

Gena cancer mamar

Specialistii britanici afirma ca aceasta descoperire sa aduca noi tratamente pentru a combate aceasta afectiune. Conform Health.com, descoperirea oamenilor de stiinta britanici are in vedere cancerul mamar triplu negativ, o boala foarte greu de tratat.

Cancerul mamar triplu negativ

Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia unor tumori care cresc si se raspandesc foarte repede, acest cancer fiind denumit in acest fel deoarece nu exprima genele asociate receptorilor estrogeni (ER), receptorilor de progesteron (PR) si celor de Her2/neu.

Sursa citata mai scrie ca forma aceasta de cancer reprezinta circa 20% din totalul cazurilor de cancer mamar de pe plan mondial si apare in general la tinerete.

Boala afecteaza in general femeile cu varste cuprinse intre 20 ai 30 de ani. Medicii englezi considera ca tratamentele clasice, cele realizate cu medicamentul Tamoxifen si pana la Herceptin, sunt complet inutile in fata acestui tip de cancer.

Potrivit specialistilor din Marea Britanie, aceasta afectiune are cel mai rau prognostic medical dintre toate formele de cancer mamar.

Ce fel de noutati aduce descoperirea savantilor din Marea Britanie?

Descoperirea facuta de cercetatori aduce sperante bolnavelor deoarece ar putea conduce spre dezvoltarea unor noi tratamente.

Cercetarea a fost realizata pe circa 3.000 de femei si a aratat ca o anumita gena, denumita BCL11A, este foarte activa in tumorile pacientelor care sufera de cancer mamar triplu negativ.

Reprezentantele sexului frumos la care expertii au descoperit prezenta aceasta gena aveau in acelasi timp forme avansate de cancer. Testele efectuate pe cobai au indicat faptul ca aceasta gen aare un rol deosebit de important, animalele care au fost modificate genetic pentru a dezvolta cancer mamar ramanand sanatoase atunci cand gena respectiva a fost dezactivata.

Dezactivarea genei la nivel celular a facut ca acestea sa devina mai putin dispuse sa devina canceroase.

Datele statistice arata ca aceasta afectiune este tot mai agresiva decat oricare alt tip de cancer mamar. Cercetarile au aratat faptul ca obisnuieste sa se extinda dincolo de zona sanilor si prezinta un risc mai mare de recidiva dupa tratament. Riscurile par sa fie cele mai mari in primii ani dupa tratament.

Cercetarea a fost facuta publica in cadrul revistei Nature Communications.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

S-a descoperit gena care declanseaza cancerul mamar!

Lasă un răspuns