7 greseli prin care ne facem rau singuri la nivel mental0 Comments

Publicat in:
Etichete: dezvoltare, dezvoltarea, gandire, ganduri, imbunatatire, mental, personala, psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapie, viata

O dezvoltare personala ar trebui sa fie una dintre prioritatile fiecaruia dintre noi. In psihoterapia cognitiv-comportamentala se evidentiaza modul in care distorsiunile cognitive ne afecteaza mai intai felul in care gandim si apoi, pe cale de consecinta, starea emotionala, felul in care simtim si ne raportam afectiv la o persoana, la o situatie sau la o stare de lucruri.

In acest articol vom prezenta tipurile de distorsiuni cognitive, respective felurile eronate in care alegem sa percepem o situatie si sa o gandim. De fiecare data cand experimentezi o stare negativa ar fi bine sa te evaluezi prin prisma acestei liste care iti prezinta cele 7 moduri prin care ne facem rau singuri la nivel mental-emotional.

Dezvoltare personala

Dezvoltare personala

Dezvoltare personala – Gandirea de tipul „totul sau nimic”

Aceasta se refera la tendinta de a-ti evalua calitatile tale personale in extreme, doar in categorii de alb sau negru. Totul sau nimic formeaza baza pentru perfectionism. Te face sa te temi de orice greseala sau imperfectiune pentru ca in cazul uneia sau alteia te vei vedea ca o persoana complet ratata, nepotrivita si fara valoare. Acest mod de a evalua lucrurile este nerealist pentru ca viata este foarte rar completamente intr-un fel sau altul. De exemplu, niciunul dintre noi nu este absolut genial sau totalmente prost.

In mod similar, nimeni nu este total atragator. Absolutisme de acest soi nu exista in acest univers. Daca iti vei forta experientele in categorii absolute vei ajunge sa fii deprimat in mod constient pentru ca perceptiile tale nu se vor conforma realitatii. Vei ajunge sa te discreditezi si sa te amaresti din nou si din nou pentru ca niciodata nu vei putea sa te ridici la inaltimea asteptarilor tale. Termenul tehnic pentru acest tip de eroare perceptuala este cel de „gandire dihotomica”. Vezi totul fie alb, fie negru, – pentru tine nu exista nuante de gri.

Dezvoltare personala – Supra-generalizarea

Cand supra-generalizezi ajungi sa crezi, intr-un mod arbitrar, ca ceea ce ti s-a intamplat o data se va intampla din nou la fel si se va multiplica la nesfarsit in maniera respectiva. Deoarece ceea ce ti s-a intamplat este adesea neplacut te simti suparat. „Intotdeauna, mereu, toate mi se intampla numai mie.” Durerea respingerii este generata aproape in intregime de supra-generalizare.In absenta ei, un afront personal te dezamageste o vreme insa nu poate fi devastator la modul serios.

Daca un tanar timid isi face curaj la o petrecere si invita o fata la dans iar ea refuza politicos pentru ca are deja alte planuri facute in acest sens, el poate gandi si procesa informatia rational sau poate sa isi spuna ca nu va obtine niciodata o partenera de dans, ca nici o fata nu va dori sa fie prietena lui, ca va fi singur si se va simti mizerabil toata viata lui. In gandirea lui distorsionata, el a concluzionat faptul ca daca ea l-a refuzat o data, ea va il va refuza intotdeauna si, pentru ca toate femeile au 100% gusturi identice, va fi refuzat la nesfarsit si in mod repetat de orice femeie eligibila de pe fata pamantului ! O iluzie multiplicata in nesfarsite oglinzi mentale distorsionate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

7 greseli prin care ne facem rau singuri la nivel mental

Lasă un răspuns