Cum te comporti cand te infurii0 Comments

Publicat in:
Etichete: firie, ganduri, sfaturi, solutii, Tratament

Modul in care ne relationam la furie este ceea face intreaga diferenta, emotia in sine fiind un semnal de alarma ca ceva nu este in acord cu noi si ceea ce consideram potrivit. In consecinta, exista doua scenarii diferite si depinde de noi insine pe care il alegem.

Scenariul problematic urmeaza o schema instinctuala si predictibila. O anumita situatie are loc si este perceputa de noi ca fiind neplacuta. Daca cedam pur si simplu emotiei de furie aceasta devine coplesitoare si preia controlul organismului nostru. Creierul “se inchide” si se focalizeaza pe aceasta informatie distructiva si, in timp ce incearca sa o proceseze, in paralel se instaleaza confuzia. Sporeste stresul iar amigdala cerebrala este activata.

Comportament nervos - furie

Comportament nervos - furie

In acest punct, furia ne avertizeaza ca ceva nu este deloc in ordine. Pana la acest punct toate reactiile sunt niste reactii normale si organice de aparare iar de aici incolo – foarte important – intervine momentul in care avem de ales cum sa (re)actionam in privinta a ceea ce simtim . In cazul nefericit, ne permitem sa avem o reactie impulsiva la furia resimtita. Aceasta reactie impulsiva are loc adesea prin folosirea fortei in incercarea de a controla blocajul emotional.

Din nefericire, mergand pe aceasta cale, problemele nu fac decat sa se inrautateasca in timp, ne pierdem discernamantul si devenim dependenti de oameni, locuri si lucruri pentru a ne asigura fericirea emotionala.

Aceasta cale poate escalada si conduce la accesarea necugetata a altor surse de aparenta putere, forta si control:

  • agresiune,
  • violenta,
  • exces de alcool si droguri,
  • infractiuni,
  • patima jocurilor de noroc,
  • tulburari alimentare,
  • relatii sexuale intamplatoare,
  • munca excesiva,
  • co-dependenta.

Solutia

Care ar fi solutia si ce-am putea alege diferit la momentul in care furia, pur si simplu, ne avertizeaza ca ceva nu este in regula sau pe placul nostru? In primul rand sa recunoastem aceste semnale de avertizare apoi sa ne simtim responsabili de confuzia emotionala personala pe care ajungem sa o experimentam inerent. Desi poate dificil la inceput, fara o pregatire prealabila, putem sa ramanem totusi vulnerabili fata de disconfortul cauzat de blocajul emotional.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum te comporti cand te infurii

Lasă un răspuns